Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Τα Ζακυνθινόπουλα γνωρίζουν το σεξ αμέσως μετά το Δημοτικό.

Αποκαλυπτικά τα ευρήματα έρευνας για τη ζωή παιδιών και εφήβων, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Ζάκυνθο σε 773 μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Από το σύνολο των εφήβων, ένας στους τρεις δήλωσε ότι είχε τουλάχιστον μία σεξουαλική εμπειρία. Από το σύνολο των εφήβων - 15χρονων - , περίπου ένας στους τρεις (ποσοστό 34.5%) ανέφερε ότι είχε τουλάχιστον μία σεξουαλική εμπειρία. Το ποσοστό των αγοριών, που ανέφεραν σεξουαλική εμπειρία, ήταν 44.6% και των κοριτσιών 26.3%. Από αυτούς ένας στους δύο είχε ολοκληρωμένη σεξουαλική εμπειρία στην ηλικία των 15 ετών και ένας στους 2 στην ηλικία 14 ετών και νωρίτερα. Ζητήθηκε ακόμα από τους εφήβους να απαντήσουν για το αν έλαβαν μέτρα αντισύλληψης την τελευταία φορά, που είχαν σεξουαλική επαφή. Από αυτούς ποσοστό ...η συνέχεια εδώ.

...2.2% δήλωσε ότι δεν έλαβαν κάποιο μέτρο αντισύλληψης, ενώ 79.7% δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν προφυλακτικό. Ως προς τις σπουδές, τέσσερις στους πέντε (ποσοστό 79.6%) απάντησαν ότι θα ήθελαν να σπουδάσουν σε ανώτερη σχολή ή ανώτατη σχολή με περισσότερο πρόθυμα σε αυτό τα κορίτσια (95%) έναντι των αγοριών (65.3%). Σε ό,τι αφορά τα ενδιαφέροντα, με τα οποία ασχολούνται στον ελεύθερο χρόνο τους, οι μαθητές απάντησαν: Μουσική (83%), αθλητισμός (71.6%), ηλεκτρονικά παιγνίδια (59.6%), το «κατέβασμα» τραγουδιών από το Ίντερνετ (52.1%), ανάγνωση εξωσχολικών βιβλίων (30.1%), χορός (28.8%). Όσο η ηλικία αυξάνεται, μειώνεται το ποσοστό των εφήβων, που ασχολούνται με το διάβασμα, ή τις τέχνες, και αυξάνεται η ενασχόληση με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Επιπλέον, με την αύξηση της ηλικίας μειώνεται το ποσοστό των εφήβων, που ασχολούνται με διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων, ζωγραφική, θέατρο, χορό και αυξάνεται η ενασχόληση με τον υπολογιστή.
11χρονοι "εξπέρ" στα ηλεκτρονικά παιχνίδια
Καθημερινά ένα στους δύο εφήβους παίζει με ηλεκτρονικά παιγνίδια από μισή έως 2 ώρες την ημέρα με τα αγόρια να συγκεντρώνουν τα υψηλότερα ποσοστά (54.6%), έναντι των κοριτσιών (28.8%). Μάλιστα "εξπέρ" στα ηλεκτρονικά εμφανίζονται οι 11χρονοι (62%), ακολουθούν οι 13χρονοι (49.7%) και οι 15χρονοι (40%).

Σύμφωνα με την έρευνα, μεταξύ 2006 και 2010 παρατηρήθηκαν οι εξής εξελίξεις:
1. Αυξήθηκε το ποσοστό των εφήβων, που ζουν σε μονογονεϊκές οικογένειες, ενώ μειώθηκε το ποσοστό εκείνων, που ανέφεραν ότι ζούν στο ίδιο σπίτι με τον παππού ή τη γιαγιά.
2. Μειώθηκε το ποσοστό εκείνων, που θεωρούν ότι η οικογένειά τους είναι σε καλή οικονομική κατάσταση.
3. Μειώθηκε το ποσοστό εκείνων, που δηλώνουν ικανοποιημένοι από την οικογενειακή τους ζωή.
4. Παρέμεινε σταθερό το ποσοστό των εφήβων, που δηλώνουν ότι καπνίζουν καθημερινά.
5. Παρέμεινε σταθερό το ποσοστό των εφήβων, που αναφέρουν τη χρήση κάνναβης, αλλά αυξήθηκε το ποσοστό εκείνων, που αναφέρουν τη χρήση χαπιών «έκσταση» ή άλλων ουσιών.
Σε ό,τι αφορά τη χρήση παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών η έρευνα περιορίστηκε μόνο στους 15χρονους και αφορούσε τις ουσίες «κάνναβη», «έκσταση», συνθετικά ναρκωτικά, ή άλλες παράνομες ουσίες. Δοκιμή ή χρήση κάνναβης ανέφεραν 7.9% των αγοριών και 5.7% των κοριτσιών. Ποσοστό 1.2% των εφήβων ανέφεραν μόνο δοκιμή και όχι χρήση. Η σχέση με τις εξαρτησιογόνες ουσίες -σύμφωνα με τις απαντήσεις των παιδιών- ξεκινά από τις νόμιμες, με τη χρήση αλκοόλ από την ηλικία των 13 ετών και επεκτείνεται από την ηλικία των 14 ετών στο τσιγάρο. Περιστατικά μέθης εμφανίζονται στους εφήβους από την ηλικία των 14.4 ετών. Η χρήση της κάνναβης εμφανίζεται σε μία μέση ηλικία 14.7 ετών, ενώ η δοκιμή άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών αρχίζει από την ηλικία των 14.8 ετών.

Η έρευνα διεξήχθη από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών «ΣΤΟΡΓΗ» του νομού Ζακύνθου, στο πλαίσιο της αντίστοιχης πανευρωπαϊκής έρευνας ΗBSC/WHO.

5 σχόλια:

16xronos είπε...

επειδη και ο ιδιος συμμμετειχα σε αυτην τηνε ρευνα πρεπει να σημειωθει ή μαλλο αν τονστει πως οι περισσοτεροι δεν απανταγαμε με αληθινα δεδομενα παρα συμοληρωναμε για πλακα τα φυλαδια για αν περασει η ωρα μιασ και οι ερωτησεισ ηταν περιπου 70 αν δεν κανω λαθος...και ετσι για πλακα κυριως βαζαμε ολοι οτι ημαστε κακοποιημενα καπνιζουμε μεθαμε συνουσιαζομαστε καθε τρεις και λιγο κτλπ.

σιγουρα αυτα τα ποσοστα αντικατροπτιζουν ενα μερος της πραγματικοτητας αλλα δεν ειναι ετσι η πραγματικοτητα.

youlia olomplava είπε...

oi efiboi sthn amerikh dhlonoun oti apexoun apo to sex, kai einai aytoi me tis kaliteres apidosis sta mathimata. 68% twn agoriwn kai 67% twn koritsiwn 15 ws 17 etwn den exoun kanei sex,kai h sexoualiki epafi metaxi newn mionete

ΠΕΙΡΑΤΗΣ είπε...

Κόλαφος το σχόλιο του 16χρονου !
Με μόνο ένα ερωτηματολόγιο δεν αποτυπώνεται η κοινωνική πραγματικότητα.
Δεν είναι κοινωνική έρευνα ένα ερωτηματολόγιο.
Ένα τέτοιο ερωτηματολόγιο μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο την προσέγγιση του αντικειμένου και το σχεδιασμό της κοινωνικής έρευνας που πάσχει σοβαρά στη χώρα μας

kostas είπε...

@16xronos,

συγνωμη που θα σε στεναχωρησω αλλα,αν πραγματικα αυτη ηταν συμπεριφορα σας ,τοτε το προβλημα ειναι μεγαλυτερο και εχει να κανει,με την ελλειψη υπευθυνοτητας των σημερινων παιδιων,και οχι μονο αυτων...

Αναρρωτησου μονο,
αφου εσυ ο ιδιος, προτιμησες να κανεις πλακα και και να δωσεις ψευτικες απαντησεις,απλα για να περασει η ωρα,πως εχεις την απαιτηση ,και να ζητας απο αλλους υπευθυνες συμπεριφορες σε πολλα θεματα του τοπου μας,αλλα και να παιρνουν στα σοβαρα τις αποψεις σου?

Δεν νομιζεις οτι θα ηταν πιο υπευθυνο και πιο τιμιο απο μερους σας,αφου δεν ηταν υποχρεωτικη η διαδικασια,απλα να μην παρετε μερος?
Γιατι να μην σεβαστειτε,τον κοπο και το ενδιαφερον,καποιων σοβαρων ανθρωπων,που προσπαθουν να βοηθησουν αυτον τον τοπο?

Συγνωμη για την τοποθετηση,αλλα γινεται με καλη διαθεση και με σκοπο ,καποια στιγμη ,να μαθουμε,εστω και απο τα μικρα αυτα πραγματα,να φερομαστε πιο υπευθυνα...

16xronos είπε...

εχεις δικιο.