Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Εικόνες κόλασης από τα ορεινά.


Photo: MEZZO

12 σχόλια:

youlia olomplava είπε...

"Ο Θεός αγαπά τον καθένα μας σαν να υπήρχε μόνο ενας μας."
Saint Augustine, αλλα ο διαβολος μας μισαει και μας τιμωρει! Οι δεσποταδες δεν ειναι Ο Αγιος, δεν ασκητευουν, και το πως διαχειριζονται την εκκλησια και τα τυχερα τους ειναι στην εξουσιοδωτηση τους.

Νικος είπε...

Εχει ακουσει κανεις τιποτα για το καινουριο νομοσχεδιο περι νομιμοποιησης αυθαιρετων? Αυτο που νομιμοποιει (παντα εναντι αμοιβης)αυτες τις φτωχικες βιλες που βλεπουμε στην τηλεοραση εκει που πριν ηταν δασος.Και μετα ελα να μου πεις ποιος οπλιζει το χερι του εμπρηστη. Ποιος ειναι ο πραγματικος ηθικος αυτουργος.Και ποιος καιει το μελλον των παιδιων μας. Και περιβαλοντολογικα.

Unknown είπε...

Οι φωτογραφίες δείνουν ένα μικρό δείγμα της απίστευτης σε μέγεθος, οικολογικής καταστροφής που έχει προκληθεί από την πυρκαγιά στα ορεινά και για την οποία δεν πιστεύω να έχει κανείς αμφιβολία ότι ήταν εμπρησμός.

Ξεπερνώντας το αρχικό σοκ από το μέγεθος της καταστροφής αυτής, που άφησε πίσω της η πύρινη λέλαπα, μένουν στην ψυχή και το μυαλό της οικογένειάς μου, δυο πράγματα: Το ότι επέζησαν οι δικοί μας ενώ ήταν εγκλωβισμένοι και εντελώς αβοήθητοι στον Λιμνιώνα και το ότι έμεινε ανέπαφο το μαγαζί, από το οποίο ζει η οικογένειά μας και τουλάχιστον άλλες 5 οικογένειες εργαζόμενων.

Χίλια ευχαριστώ σε όλους όσοι ενδιαφέρθηκαν. Να ξέρετε ότι και ένα απλό μήνυμα ήταν μεγαλύτερη βοήθεια από αυτή που (δεν) παρείχε η Π.Υ. Ζακύνθου. Αυτά όμως, θα τα πούμε αναλυτικά στην επίσημη καταγγελία που ετοιμάζουμε. Γιατί το να είναι κάποιος ανεπαρκής δεν είναι κακό αρκεί να μην βρίσκεται σε θέσεις με απαιτήσεις κι αν τυχαία βρίσκεται, να καταλαβαίνει την ανεπάρκειά του και να αποχωρεί.

Unknown είπε...

*πύρινη λαίλαπα και συγγνώμη για το ορθογραφικό λάθος.

limoskylo είπε...

Γιατι??ΓΙΑΤΙ??γιατι???
Τα ζωντανα???
Δεν προλαβενε κανεις απο τους ιδιοκτητες να τα σωσει???
-Τουλαχιστον να τα ελευθερωσει!!!!
-τα δεντρα και οι περιουσιες εστω και καμενα εκει θα εινε για να πουληθουν δεν μετακινιουντε
Τα ζωντανα δεν πονεσαν κανενα???
Μαλλον ομως το ζωικο κεφαλαιο σαν ζωντες οργανισμοι δεν αξιζουν τιποτε,παρα μονο για εκμεταλευση.
Ακομα και γι'αυτο δεν τους πρεπει τετοιος φριχτος θανατος,δεμενα και αλλυσοδεμενα
Ε!!ΚΑΙ ΝΑΧΑ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΕΙΜΕ ΕΚΕΙ ΝΑ ΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΩ......
ΤΑ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΘΑ ΓΛΥΤΩΝΑΝ....

16xronos είπε...

ελπιζω να μη γινει κατι αναλογο μ αυτα εδω...

http://olympia.gr/2011/07/26/parnitha-photos/

http://menoumeellada.ert.gr/index.php/eidiseis/topikes-eidiseis/kerkyra/18524-2011-08-28-15-24-48.html

Unknown είπε...

Δεν είχα σκοπό να σπαταλήσω πολύτιμο χρόνο για να απαντήσω στην κάθε ανοησία που διαβάζω σχετικά με τις φωτιές αλλά επειδή θεωρώ κι εγώ την ημιμάθεια πολλή επικίνδυνη για την ανθρωπότητα, θα μπω στη διαδικασία για εσένα, limoskylo.

Επειδή λοιπόν δεν έχεις ιδέα για αυτά που γράφεις και επειδή δεν ήσουν στις φωτιές για να ξέρεις τί προσπάθειες έκαναν οι άνθρωποι να σώσουν τα ζωντανά και τις περιουσίες τους, με κίνδυνο της ζωής τους. Επειδή δεν ξέρεις, πως η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων ζει αποκλειστικά από την γεωργία και την κτηνοτροφία και εφέτος, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, δεν θα έχουνε ψωμί να φάνε. Επειδή δεν ξέρεις, πόσο έκλαψαν για την απώλεια των ζωντανών τους, σαν να είχαν χάσει συγγενικό τους πρόσωπο. Επειδή δεν ξέρεις, πως άνοιξαν τα μαντριά σαν τελευταία λύση ανάγκης και γέμισαν οι πλαγιές με πανικόβλητα ζώα που μη γνωρίζοντας πού να πάνε, απανθρακώθηκαν στις πλαγιές. Επειδή δεν ξέρεις, πως δεν υπήρχε βοήθεια από την πυροσβεστική υπηρεσία, ούτε καν για εγκλωβισμένους ανθρώπους από τη φωτιά. Επειδή δεν ξέρεις γενικά... Κράτα το πληκτρολόγιό σου σιωπηλό.

Και την επόμενη φορά που θα θελήσεις να βοηθήσεις αλλά δεν θα έχεις τη δύναμη ξανά, κάνε κάτι εύκολο για να "σώσεις" τον εαυτό σου, τουλάχιστον: Άνοιξε ένα λεξικό να δεις πως γράφεται το ρήμα "είμαι".

kostas είπε...

Dana_Semitecolo,
καταλαβαίνω τον θυμό σου καθώς έγιναν πολλά στραβά στην συγκεκριμένη φωτιά.Δεν θα διστάσω να πώ ότι πολλοί μιλάνε ακόμα και για διοικητική ανεπάρκεια της Πυροσβεστικής.Ξέρω τι περάσατε στον Λιμνιώνα αποκλεισμένοι, αβοήθητοι και χωρίς ρεύμα.
Αλλά θα μου επιτρέψεις να πώ ότι ο limoskylo αντέδρασε όπως αντέδρασε ,βλέποντας τις σοκαριστικές φωτογραφίες των καμμένων ζώων.Σε όλους μας δημιουργήθηκε η απορία-μα δεν μπορούσαν να τα μεταφέρουν κάπου για να μην καούν?-αλλά κάνουμε το λάθος να έχουμε άποψη για πολλά θέματα ευρισκόμενοι πίσω από την ασφάλεια του σαλονιού μας και την "πατάμε" πολλές φορές.
Το limoskylo και λόγω ειδικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει,δικαιείται να δείχνει παραπάνω ευαισθησία σε τέτοια θέματα και είμαι σίγουρος ότι δεν ήθελε επ ουδενί να κατηγορήσει τους ανθρώπους ότι ενώ μπορούσαν δεν έσωσαν τα κακόμοιρα τα ζωντανά.
Για γράψε μας όμως για να μαθαίνει και ο κόσμος,τί ακριβώς έγινε εκεί πάνω και γιατί υπάρχουν τέτοιες διαμαρτυρίες για την "στρατηγική" της Πυροσβεστικής?
Είναι μεγάλο θέμα και είναι στα χείλη σχεδόν όλων των κατοίκων.

Unknown είπε...

John, φυσικά και σου επιτρέπω! Αλίμονο! Όλοι μας έχουμε δικαίωμα να εκφράζουμε την άποψή μας αρκεί να ξέρουμε γιατί πράγμα μιλάμε και να μην κατηγορούμε άδικα, κανέναν. Και βέβαια όλοι έχουμε πέσει στο λάθος που αναφέρεις, να κρίνουμε από την ασφάλεια του καναπέ μας. Φυσικά, δεν είμαι υποχρεωμένη κι εγώ να ξέρω την ιδιαιτερότητα του καθενός όπως και ο καθένας μπορεί να μην γνωρίζει τη δική μου. Όλοι μας έχουμε ιδιαιτερότητες και αυτό δεν πρέπει να μας δίνει το δικαίωμα να βγάζουμε αυθαίρετα συμπεράσματα για καταστάσεις που βρίσκονται έξω από τον μικρόκοσμό μας.

Επί της ουσίας τώρα. Χαίρομαι που γνωρίζεις τι έγινε γιατί αυτό σημαίνει ότι δε λέμε μπούρδες. Όσο για τη στρατηγική της ΠΥ, απλά δεν υπήρξε ποτέ. Όπως επίσης δεν υπήρξε και κανένα σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης γενικότερα και από κανέναν, όπως επίσης δεν υπήρξε ποτέ και πρόληψη. Αντιθέτως λειτούργησε το "μέσο" και πάλι και ενώ καιγόμασταν! Δηλαδή, όποιος είχε γνωστό του στέλνανε πυροσβεστικό να του σβήσει το λιοστάσι ή το στάβλο, για όποιον δεν είχε, η πυροσβεστική είχε εντολή να μην μετακινήσει όχημα από μέσα από το χωριό όπου περίμεναν τη φωτιά.

Επίσης, ζητήθηκε βοήθεια από το λιμεναρχείο για τους δικούς μας στο Λιμνιώνα ώστε να τους πάρουν τουλάχιστον από τη θάλασσα αφού η πυροσβεστική αρνήθηκε να στείλει όχημα επειδή αρχικά δεν πίστευε πως θα φτάσει η φωτιά εκεί -χωρίς να ελέγξει- και κατόπιν ενώ είχαν εγκλωβιστεί 7 άνθρωποι θεώρησε δεδομένο πως δεν υπάρχει δρόμος να προσεγγίσει το σημείο, αρνήθηκε και αυτό την παροχή βοήθειας με την δικαιολογία ότι είχε μποφόρ και δεν μπορούσε να στείλει σκάφος. Για όσους ξέρουν τους ανέμους, αυτό είναι τουλάχιστον αστείο. Αντιθέτως, υπήρξε ιδιώτης με σκάφος από το Λαγανά που ειδοποιήθηκε και ξεκίνησε για το Λιμνιώνα αλλά μέχρι να φτάσει είχαν καταφέρει οι άνθρωποι και είχαν περάσει μέσα από τη φωτιά στα ήδη καμμένα κι έτσι γλίτωσαν αλλά και δεν χρειάστηκαν και την επέμβασή του. Και μετά αφού γύρισαν πίσω και διαπίστωσαν πως το μαγαζί δεν είχε καεί αλλά υπήρχαν εστίες γύρω-γύρω, πάλι ζήτησαν βοήθεια από την ΠΥ που δεν ήρθε ποτέ ενώ δεν είχαν ούτε ρεύμα για να βγάλουν νερό από τη δεξαμενή και έριχναν εμφιαλωμένα νερά μέχρι που ήρθαν συγχωριανοί με τρακτέρ και βυτία νερού και βοήθησαν. Προφανώς οι συγχωριανοί αυτοί, δεν ήταν από αυτούς στους οποίους αναφέρθηκε ο Διοικητής ότι κάθονταν στα καφενεία άπραγοι.

Unknown είπε...

Επειδή η αγανάκτηση είναι μεγάλη και δεν θέλω να γράψω περισσότερες λεπτομέρειες για πρόσωπα και καταστάσεις, απλά ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι βοήθησαν. Τα υπόλοιπα, στην επίσημη καταγγελία, που θα μπορεί ο καθένας να διαβάσει γιατί θα αναρτηθεί και στο διαδίκτυο και φυσικά θα πάει σε όλα τα ΜΜΕ τοπικά και μη. Όποιος θέλει, ας τη δημοσιεύσει - αναπαράγει ως αντίλογο στις δηλώσεις του Διοικητή που όχι μόνο αγνοεί την ανεπάρκειά του αλλά εκθειάζει κιόλας τη στρατηγική, που δεν είχε.

Προσωπικά θεωρώ μεγάλη τύχη και θαύμα που δεν κάηκε άνθρωπος και που δεν κάηκε το χωριό ενώ οι συνθήκες ήταν εξαιρετικά κατάλληλες για το αντίθετο. Και μεγάλη επίσης τύχη του Διοικητή! Πολλή μεγάλη τύχη!

Κάηκε όμως δάσος, χιλιάδων στρεμμάτων, κάηκαν ελαιώνες, αμπέλια, ζώα, μελίσσια που αποτελούν κύριο έσοδο για τους χωριανούς. Και βέβαια, για να δηλώσει ο καθένας τη ζημιά του, πρέπει να πληρώσει, έτσι; Τώρα για το πότε θα πάρει αποζημίωση και αν πάρει, είναι άλλο κεφάλαιο...

Και να μην ξεχνάμε επίσης, την βοήθεια που ΔΕΝ παρείχε ο κυνηγετικός σύλλογος Ζακύνθου, που τιμάει δεόντως το Κοιλιωμενιάτικο και το Αϊλιώτικο σε περιόδους κυνηγιού απαγορευμένου και μη! Ελπίζω να μην έχουν τα μούτρα τώρα να πατήσουν το πόδι τους μέσα στις καμμένες περιουσίες του κόσμου, για να βρουν θηράματα και καλό θα είναι να μην το τολμήσουν γιατί αυτή τη φορά δε θα τους χαριστεί κανείς, και αυτό δεν είναι προειδοποίηση, είναι πραγματική απειλή!

Όταν συμβαίνει μια τόσο μεγάλη καταστροφή που πραγματικά ξεπερνά τις δυνατότητες τις ανθρώπινες και μας υπενθυμίζει τη θέση μας απέναντι στη Φύση, είναι πολύ λογικό να υπάρξουν και λάθη και παραλείψεις. Όμως, στην περίπτωση της συγκεκριμένης φωτιάς που τη ζήσαμε από μέσα, διαπιστώνουμε τέτοια λάθη σε τέτοιο βαθμό που μας βάζουν στη διαδικασία να σκεφτόμαστε ότι μπορεί να υπήρχε και πρόθεση να καούν επιλεκτικά σημεία. Ίσως βέβαια, αυτό να μην το μάθουμε και ποτέ...

Unknown είπε...

Κι επειδή θέλω να είμαι όσο πιο δίκαιη μπορώ, να ενημερώσω πως μετά από κάποις συζητήσεις με συγχωριανούς που κάναμε σήμερα, διατηρούμε μια επιφύλαξη τελικά, για το αν δούλεψε και μέχρι ποιου βαθμού, το "μέσο".

limoskylo είπε...

κυρα δασκαλα μην με μαλλωνεις που δεν εμαθα καλα το μαθημα μου
και ζω για να φροντιζω τα αδεσποτα που εχω μαζεψει
αυτα που φταχνετε εσεις και η αδιαφορια σας
και να νιαζομε για τον τοπο που γενηθηκα και μεγαλωσα και να κανω κριτικη μπας και βρεθει ενα τσουρουλι τσιπα απο δαυτη προχου να πεσει το ευκολο χρημα και ο τουρισμος
με την αλοιωση των παντων
μπας και ξυπνησει λιγο εκειος ο ηθικος αυτουργος εκεινου που φαιρνει αυτα τα αποτελεσματα στο νησι μας
-Δεν εχω προσβαλει ποτε ανθρωπο νοοτροπιες και συμφεροντα πολεμαω..και ας μην εχω τη δυναμη στα ποδια να τρεξω πρωτος οχι για κανεναν αλλο παρα για τα ζωντανα
Αν εσυ εχεις προβληματα και νιτερεσσα με τσου αρμοδιους
θα πρεπε να τα χεις σκεφτει πριν να γινουν και φτασεουν τα πραγματα ως εδω
ελπιζω να το διαβασεις κυρα Dana Semitecolo και σταματαω εδω
λογω του οτι εισαστε μαλλον σε συνγχηση και διατελειτε υπο καθεστως ΑΝΩΤΕΡΟΤΗΤΟΣ....
απαξιω να συνεχισω-καθε διαλογο
γιατι με βαση οτι γραψατε εισαστε λιγη
για να κρινετε ανθρωπους η limoskyla!!!!...-