Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Οι Ζακυνθινοί γιούχαραν τους Κιμούλη-Μαρκουλάκη στον Οθέλο, στο υπαίθριο.


Με τη χαρακτηριστική έκφραση «Στα μούτρα σας…» απάντησε ο Γιώργος Κιμούλης στα γιουχαΐσματα των Ζακυνθινών διακόπτοντας στη μέση την παράσταση. Η παράσταση του Κιμούλη « Οθέλλος» με τους Σμαράγδα Καρύδη και Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, δεν βρήκε για μια ακόμη φορά την ανάλογη ανταπόκριση από το κοινό. Η παράσταση ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς και με ένα γεμάτο θέατρο που ανυπομονούσε να δει και να απολαύσει τους εξαιρετικούς ηθοποιούς. Ωστόσο μεσούσης της θεατρικής παράστασης, ακούστηκαν έντονα κάποια αποδοκιμαστικά σχόλια (ουυυυυυ…τι είναι αυτά ρε!), γεγονός που ανάγκασε τον ηθοποιό να διακόψει το έργο. Στα επικριτικά αυτά σχόλια ο Γιώργος Κιμούλης απάντησε «Στα μούτρα σας..» φανερά εκνευρισμένος. Ζήτησε συγγνώμη που διέκοψε την παράσταση και είπε χαρακτηριστικά: « Μπορεί κάτι να μη σας αρέσει, είναι δικαίωμά σας , αλλά σας παρακαλώ πολύ, όπως όταν δεν μας αρέσει ένα βιβλίο δεν το καίμε, όπως όταν δεν μας αρέσει ένας πίνακας δεν τον σκίζουμε, έτσι και δεν διακόπτουμε μια παράσταση. Είναι ακριβώς το ίδιο» Το όλο θέαμα απλά δεν υπήρχε. Νεοτερισμοί και σύγχρονα στοιχεία που χτυπούσαν πολύ άσχημα στο μάτι. Κακή σκέψη το να το φέρουν κατά κάποιο τρόπο στο σήμερα βάζοντας μέσα στο παιχνίδι του πολέμου Κύπριους, Οθωμανούς και δεν συμμαζεύεται. Επίσης η ιδέα του ναυτικού σώματος έκανε το έργο να χάνει κάθε αίσθηση από Σαίξπηρ. Ευτυχώς κράτησαν και μερικές κουβέντες του συγγραφέα σχετικά με τη φύση του ανθρώπου και τα σχετικά. Όμως όταν στην ίδια παράσταση βλέπω τον Οθέλλο με το Mac στο γραφείο, μία τζαζ τραγουδίστρια να ψυχαγωγεί σε κοσμική βραδιά, μία χορεύτρια pole dancing να ερεθίζει τα πλήθη και άλλα τόσα άσχετα και βαφτισμένα ως σύγχρονα ευρήματα, μάλλον κάτι δεν πάει καλά με μένα ή με τους συντελεστές. Σκηνοθετικά κολπάκια όπως η κλεψύδρα ή το υπερυψωμένο κρυφό επίπεδο δεν ήταν αρκετά για να σώσουν την κατάσταση. Το βέβαιο ήταν ότι δεν έβλεπες Σαίξπηρ. Ήταν κάτι που ξεκινούσε σαν ένα οπτικό σοκ και έπειτα γίνονταν συνήθεια. Οι γρήγορες εναλλαγές χάριζαν μία συμπαθή ροή που παρόλα αυτά μας κούραζε χάρη στο άδειο σε ουσία περιεχόμενο. Δεν ήταν Σαίξπηρ αυτός… αλλά ένα πράγμα κενό που αποτελεί τον ορισμό της αποτυχημένης διασκευής. Εν ολίγοις μια μετριότατη παράσταση που άφησε κακές εντυπώσεις στο κοινό . Φάνηκε εξάλλου από τα γιουχαΐσματα και το κρύο χειροκρότημα.

11 σχόλια:

youlia olomplava είπε...

EGW NA DEIS TI SKARFISTIKA FWNAZA TIS AMALIES (toulaxiston 2) FWTHNES!!!!!!!!!!!!!!!

RossoNero είπε...

Το "κοινό" που γιούχαρε ήταν πέντε πιτσιρίκια αλητάκια που έκαναν φασαρία σε όλη τη διάρκεια του έργου. Δεν γιούχαραν από άποψη θετρική, όπως μας το παρουσιάζει εδω ο συγγραφέας, αλλά για να σπάσουν τη πλάκα τους, επειδή ο Οθέλο στο έργο αποκάλεσε τη γυναίκα του "πουτάνα" και γιούχαραν σε φάση "ου τι είπε". Παίζει να μην ήταν ούτε 14 χρονών το μεγαλύτερο. Καθόμουν δίπλα τους.

Για κάποιον με τόσο "μεγάλη " 'αποψη για τη παράσταση, φαίνεται να μην τη παρακολούθησες και τόσο...

RossoNero είπε...

Α, επίσης ξέχασες να αναφέρεις το θερμό χειροκρότημα που έλαβε μετά το "στα μούτρα σας"

Ανώνυμος είπε...

η παράσταση ήταν άθλια.-
μόνο ο μαρκουλάκης έσωσε κάπως το πράγμα επειδή έπαιζε έναν ρόλο που μπορεί να τον υποστηρίξει.
Η Μπρέμπου είχε πάρει ναρκωτικά?
Επειδή δεν έχω ξαναδεί πουθενά καμιά ηθοποιό να παίζει την Εμίλια έτσι χάλια!Καλά για την Καρύδη να μη σχολιάσω...ευτυχώς που είχε μάθει και τα λόγια της απ'εξω!
Ο Κιμούλης...μήπως νόμιζε ότι αντί για τη Δεισδαιμόνα μίλαγε στη Ντενίση?
Όσο για το γιουχάρισμα, όντως ήταν κάτι πιτσιρικάδες που έκαναν το γνωστό http://www.youtube.com/watch?v=RW3bNuwRAtA (απλά επειδή ο κιμούλης έχει συνηθίσει να τον γιουχάρουν, έχει ετοιμη την απάντηση)
και καλά έκαναν δηλαδή, γιατί εμείς που σκάσαμε και 25ε για να δούμε αυτην την αηδία κάναμε μόκο!

Ατσάραντος είπε...

Δεν ήμουν στην παράσταση, αλλά πιστεύω ότι ο κόσμος-θεατές έχουν το δικαίωμα της επιδοκιμασίας (χειροκρότημα)και της αποδοκιμασίας (γιούχα). Στην αρχαία Ελλάδα οι θεατές αντιδρούσαν ακόμη χειρότερα. Η στάση του Κιμούλη ήταν απαράδεκτη. Το "στα μούτρα σας" δεν αρμόζει σε κάποιον που ποιεί ήθος. Παρομοίασε τα γιούχα με το κάψιμο βιβλίων και το σκίσιμο πινάκων. Όμως κανένας από τους θεατές δεν ανέβηκε στη σκηνή με σκοπό να σταματήσει την παράσταση. Κανένας δεν διέκοψε την παράσταση εκτός από τον ΙΔΙΟ, που ίσως θεώρησε ότι οι αγροίκοι χωριάτες της Ζακύνθου δεν έχουν δικαίωμα να εκφράζουν την αρνητική γνώμη τους, στη δική του ΜΕΓΑΛΟΣΥΝΗ. Άσχετα με το αν η παράσταση ήταν αριστούργημα ή μάπα, η αντίδραση του ηθοποιού ήταν για ΓΙΟΥΧΑ.

Ανώνυμος είπε...

Για να μην πουμε και για τον αθλιο ηχο και οτι ειδαμε τη μιση παρασταση χωρις να υπαρχουν μικροφωνα...
Γι' αυτο ακριβως πιστευω οτι φταει και ο θιασος με τη συγκεκριμενη ηχοληια που ειχαν διαλεξει αλλα και τα απαχαιωμενα ηχιτικα συστηματα που εχουν εδω και χρονια στο θεατρο.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ είπε...

ΛΙΓΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ, ΜΗΝ ΣΠΙΛΩΝΟΥΜΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΛΙΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ. ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΠΟΙΑ ΠΑΙΔΙΑΚΙΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΕΚΔΗΛΩΘΗΚΑΝ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΡΕΠΩΣ ΣΕ ΜΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΛΙΓΟ ΑΝΟΙΚΤΟΤΕΡΟ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΦΑΝΑΤΣΙΑ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ, ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ.

youlia olomplava είπε...

stile pistirikia na giouxaizoyn gia na mhn fereis megalh euthini! oti kian egine telika fobera eustoxos kai epikodomitikos o Kimoulhs

ΛΑΔΙΚΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ είπε...

Είναι προφανές ότι τα πράγματα δεν έγιναν ακριβώς έτσι …

Για την αποκατάσταση της αλήθειας μια ομάδα τσαμπατσήδων , πιτσιρικάδες στην πλειοψηφία τους , που συνηθίζει να « χαλάει » κάθε παράσταση είτε πρόκειται για παραστάσεις από σχολές χορού είτε ακόμα και για σχολικές παραστάσεις , φώναξε ου στη φάση που ο ΟΘΕΛΛΟΣ ( Γιώργος Κιμούλης ) αποκάλεσε πουτάνα την Δεισδαιμόνα σε μια κρίσιμη καμπή της εξέλιξης του έργου .
Ο Κιμούλης αντέδρασε λέγοντας την ατάκα « ου στα μούτρα σας » , συνέχισε την παράσταση και οι θεατές καταχειροκρότησαν την απάντηση – ατάκα του Κιμούλη .

Στο τέλος της παράστασης και αφού οι θεατές έβγαλαν έξω για τρίτο συνεχόμενο χειροκρότημα τους συντελεστές της παράστασης , ο σκηνοθέτης είπε αυτά που αναφέρονται . Η κριτική που μπορεί ο καθένας να κάνει για την παράσταση είναι θέμα καθαρά υποκειμενικό όμως θα πρέπει τα γεγονότα να αναφέρονται στην πραγματική του διάσταση .
Τελειώνοντας και επειδή ως θεατής οφείλω και εγώ να καταθέσω τη γνώμη μου , ήταν μια εκπληκτική παράσταση με σύγχρονη προσέγγιση του θέματος .

Ευχαριστώ για την φιλοξενία

Άκης Λαδικός .

Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Ζακυνθίων
και Πολιτισμού

zoulapi είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
zoulapi είπε...

ΛΑΔΙΚΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ to antidimarxiliki se marane....pou tha xaraxtiriseis ta paidakia tsampatzides......poios esu kai oloi oi aloi politikoi pou opou pate exetai tin apetisi na tin vgazetai tsampe me ton diko sas aksiolatreyto tropo.....gia na min anaferthw sto oti molis miristeite katsarola kanete san na min exetai faei pote sas.......limadia.