Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Μνημόνιο και Τρόικα στο δήμο Ζακύνθου.

Σε 58 δήμους, μεταξύ των οποίων και η Ζάκυνθος, θα επιβληθεί τριμελές κλιμάκιο ελεγκτών καθώς και συγκεκριμένο πρόγραμμα εξυγίανσης με πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί σε τέσσερα στάδια.
1.Διαπίστωση ανάγκης οικονομικής αξιολόγησης βάση αντικειμενικών κριτηρίων.
2.Εκτίμηση της οικονομικής κατάστασης του από τους αξιολόγηση ΟΤΑ από τους ορκωτούς λογιστές.
3.Εκπόνηση ειδικού επιχειρησιακού προγράμματος εξυγίανσης.
4.Έγκριση του προγράμματος από την τριμελή Ελεγκτική επιτροπή.
Με βάση την υπουργική απόφαση θα ισχύουν τα εξής: Πάγωμα ή περιορισμός των προσλήψεων και των συμβάσεων, πάγωμα ορισμένων κωδικών όπως δημόσιες σχέσεις κι εκδηλώσεις, πάγωμα υλοποίησης νέων έργων, καθώς το σύνολο των εσόδων συμπεριλαμβανομένων και αυτών από τη ΣΑΤΑ, θα διατίθεται για το πρόγραμμα εξυγίανσης και υποχρέωση υλοποίησης του προγράμματος με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που δε υπερβαίνει μια δημοτική περίοδο. Τα νέα έργα θα πραγματοποιούνται μόνο μέσω ΕΣΠΑ και Προγράμματος Ε.ΛΛ.Α.Δ.Α. Οι συνολικές δανειακές υποχρεώσεις των δήμων ανέρχονται σε 1,9 δις ευρώ.
Post: Kits.

1 σχόλια:

Unknown είπε...

"....Πάγωμα υλοποίησης νέων έργων
- Το σύνολο των εσόδων συμπεριλαμβανομένων και αυτών από τη ΣΑΤΑ, θα διατίθεται για το πρόγραμμα εξυγίανσης..."
*******
Εμείς στη ΡΟΚ προεκλογικά λέγαμε ότι εκτός από την κακοδιαχείριση και την ρεμούλα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τ.Α), η “εκσυγχρονιστική”, "ρεαλιστική", πολιτική αντίληψη που μετέτρεπε την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε Α.Ε με τη συνακόλουθη ενθάρρυνση του δανεισμού, δημιούργησε αυτά τα αποτελέσματα. Πάντως, στο δημοσίευμα του Ερμή της Παρασκευής φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι Ευρωπαϊκές Τ. Α είναι σε χειρότερο οικονομικό χάλι από εμάς.
Ωστόσο, λέγαμε και άλλα, όπως η "αναρίθμηση" των χρεών. Αντί δηλαδή ο κ. Ραγκούσης να κουνάει δασκαλίστικα το δάκτυλο, καλά θα κάνει να θυμηθεί ότι η Τ. Α κάνει λαμβάνειν από την εποχή δημιουργίας του "Καποδίστρια". Και μάλλον θα πρέπει να θυμηθεί την προεκλογική δέσμευση του κ. πρωθυπουργού για τον "πυλώνα διαβούλευσης με τις τράπεζες " που υπόσχονταν, ώστε να υπάρξει βιώσιμη λύση για τα χρέη στο εσωτερικό της χώρας.
Πρόσθετα, στις προγραμματικές μας δηλώσεις αναφερόμασταν στην αναγκαιότητα στήριξης της τοπικής αγοράς και επιστρέφαμε την κατηγορία που εκτόξευε κύρια η Δ.Α για την αντιμνημονιακή “εμμονή” μας και την δήθεν ανυπαρξία αυτοδιοικητικού λόγου από τη μεριά μας. Εμείς λέγαμε ότι δεν γίνεται την Τ.Α του Καλλικράτη να μη την απασχολεί το μνημόνιο εφόσον αυτό θα έχει επιπτώσεις στην Τοπική Αγορά. Υποστηρίζαμε ότι δεν υφίσταται αυτοδιοικητική θέση παρά μόνο πολιτικός φαρισαϊσμός όταν δεν λαμβάνεται υπόψη η τοπική αγορά.
Εν κατακλείδι, αν παγώσουν τα έργα και τα έσοδα κατευθύνονται σε πληρωμές χρεών, αυτό σημαίνει απομύζηση πόρων από την τοπική αγορά, κάτι που θα φανεί κύρια μετά την τουριστική σαιζόν. Δεν αναλύω βέβαια τι σημαίνει για τη Ζάκυνθο των προβληματικών υποδομών το πάγωμα της υλοποίησης έργων , γιατί πιστεύω ότι είναι αυτονόητο.
Βέβαια υπάρχει λύση: H Συνεργασία Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και ο ιδιωτικός τομέας γενικότερα. Και ποίος ιδιωτικός τομέας; Οι μεγαλοκαρχαρίες φυσικά. Αν θέλουμε ΧΥΤ-Α -Υ ή λιμάνι και δε ξέρω τι άλλο ακόμη, δεν μπορούμε να τα φτιάξουμε και να τα λειτουργήσουμε με τις παρούσες συνθήκες, πρέπει όμως να γίνουν, άρα ας αναλάβουν οι εταιρείες...... Τόσο ρεαλιστικά!!!!
Αγαπητοί φίλοι μη γελιόμαστε. Η Ζάκυνθος είναι ένα καλό "μαγαζί" με πολλά έσοδα. Αν ο καταστηματάρχης έκανε ανοίγματα, κακή διαχείριση ή το έκλεβε ασύστολα μπορεί να δημιούργησε οικονομικό πρόβλημα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το "μαγαζί" υστερεί σε έσοδα...
Ηλίας Β. Μακρής