Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Στην Ευρωβουλή το θέμα του ΧΥΤΑ Ζακύνθου.

Τον κίνδυνο νέας ρύπανσης στη θάλασσα της Ζακύνθου εξ αιτίας της καθυστέρησης στη χωροθέτηση του ΧΥΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ο Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΘΑΛΛΑΣΙΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ. Η ρύπανση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου της Ζακύνθου (στην περιοχή "Βροντερό" στο Καλαμάκι) από υγρά απόβλητα που προέρχονται από τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων ο οποίος βρίσκεται στην ίδια περιοχή, τέθηκε υπόψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα ο Θόδωρος Σκυλακάκης, Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μέλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Επισημαίνοντας το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργήθηκε, ο Θόδωρος Σκυλακάκης ρωτά την Επιτροπή αν είναι ενήμερη για το θέμα και παράλληλα ζητά να γίνει έλεγχος για την τήρηση της σχετικής Κοινοτικής νομοθεσίας, δεδομένου ότι οι ενέργειες για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Ζάκυνθο υλοποιούνται με καθυστέρηση, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε περεταίρω επιβάρυνση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου της. Αναλυτικά στην ερώτηση του Θόδωρου Σκυλακάκη αναφέρονται τα εξής: Στο νησί της Ζακύνθου την περίοδο αυτή συζητείται η χωροθέτηση Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμάτων ή Υπολειμμάτων εκτός της περιοχής του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου (στο οποίο βρίσκεται τώρα ο σημερινός ΧΥΤΑ) και έχει διενεργηθεί σχετική μελέτη για την επιλογή της νέας τοποθεσίας, η οποία βρίσκεται σε διαβούλευση. Δημοσιεύματα στον ελληνικό τύπο αναφέρουν ότι ...η συνέχεια εδώ.

...έλεγχοι που πραγματοποίησε την Κυριακή (27/3) η Λιμενική Αρχή Ζακύνθου σε συνεργασία με προσωπικό του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου, στη θαλάσσια περιοχή «Βροντόνερο» στο Καλαμάκι Ζακύνθου, αποκάλυψαν έκχυση υγρών αποβλήτων από τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, σε παρακείμενο χείμαρρο και διαμέσου αυτού στη θάλασσα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ρύπανσης έκτασης περίπου 500τ.μ. Αναφέρεται επίσης ότι η τοπική Λιμενική Αρχή, που διενεργεί προανάκριση, ενημέρωσε τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ζακύνθου και κινήθηκε η διαδικασία επιβολής των προβλεπομένων διοικητικών κυρώσεων. Είναι ενήμερη η Επιτροπή για την έκχυση των αποβλήτων στη θάλασσα της Ζακύνθου; Δεδομένου ότι υπάρχουν αναφορές για ανάλογα περιστατικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών και ότι σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, οι ενέργειες για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Ζάκυνθο υλοποιούνται με καθυστέρηση, θεωρεί η Επιτροπή ότι υπάρχει κίνδυνος νέας υπερχείλισης του ΧΥΤΑ Ζακύνθου και άρα περεταίρω επιβάρυνσης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου, κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας;

5 σχόλια:

youlia olomplava είπε...

To θαλασσιο παρκο πρεπει να γινει το επικεντρο ενδιαφεροντος για να αυξηθει ο τουρισμος και να διατηρηθει ο φυσικος πλουτος. Να γινει ολο το νησι θαλασσιο παρκο με προγραμματισμενους "Σταθμους Οικολογικου Ενδιαφεροντως"¨π.χ. Λιμνη Κρερι, Μαραθονησι, Αγ. Σωστης, Καλαμακι, Ασκος Στονε Παρκ, Αλυκες, Γαλαζιες Σπηλιες, Σχιναρι, κλπ. Ετσι θα ειναι ολο το νησι προφυλαγμενος οικολογικος τοπος. Αληθεινος παραδεισος!

kakiraxi είπε...

ΣΤΗΝ ΕΥΡΟΒΟΥΛΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣΥΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΣΚΑΤΑ ΜΑΣ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.ΚΑΛΗΥ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΔΕ ΘΕΛΕΤΑΙ ΝΑ ΤΡΩΤΕ ΣΚΑΤΑ ΒΡΗΤΕ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝΕ ΣΚΟΥ ΠΙΔΙΑ ΞΕΣΗΚΟΘΗΤΑΙ ΚΑΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΕ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΑΛΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΕΤΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΒΡΟΜΙΑΡΙΔΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝΕ ΤΟΣΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΓΙΑΤΙ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΔΕΝ ΞΕΡΑΜΕ ΤΕΤΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.ΛΟΙΠΟΝ ΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΟΚΑΘΕΝΑΣ ΤΟ ΖΩΝΤΑΝΟ ΤΟΥ ΓΙΔΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΓΕΛΑΔΑ ΓΑΙΔΑΡΟ ΣΚΥΛΟ ΓΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΝΑ ΜΗ ΚΑΤΕΒΗ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ.

ΠΕΙΡΑΤΗΣ είπε...

Μπράβο στο παλικάρι !
Γίγαντας ο Ντορικός Θόδωρας! Με τα στραγγίδια θέλει να φτιάξει προσωπικό περιβαλλοντικό προφίλ.
Εύγε και τους ντόπιους Συμμάχους του που του έστειλαν την ενημέρωση!
Η Ζάκυνθος τους ευγνωμονεί και θα τους θυμηθεί στις κάλπες !

elia είπε...

Επειδή είναι σαφές ότι οι αιρετοί μας των τελευταίων 20 χρόνων το μόνο που φρόντισαν είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από την Ζάκυνθο, φροντίζουνε να το πω ζακυθινά 'οι ξενοχωρείτες'!Κάτι είναι κι αυτό.Εμέ δε με νοιάζει τίνος είναι και από που είναι , αν είναι κάμει καλό καλώς καμωμένο.
Και δε μας φταίνε οι τουρίστες για τη κατάντια μας.Μη βρίσκουμε δικαιολογίες για τα αδικαιολόγητα.Και εμείς και οι αιρετοί που στρογγυλοκάθονται!

elia είπε...

Επειδή είναι σαφές ότι οι αιρετοί μας των τελευταίων 20 χρόνων το μόνο που φρόντισαν είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από την Ζάκυνθο, φροντίζουνε να το πω ζακυθινά 'οι ξενοχωρείτες'!Κάτι είναι κι αυτό.Εμέ δε με νοιάζει τίνος είναι και από που είναι , αν είναι κάμει καλό καλώς καμωμένο.
Και δε μας φταίνε οι τουρίστες για τη κατάντια μας.Μη βρίσκουμε δικαιολογίες για τα αδικαιολόγητα.Και εμείς και οι αιρετοί που στρογγυλοκάθονται!