Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Εκτός Ε.Θ.Π.Ζ ο νέος ΧΥΤ.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, λαμβάνοντας υπόψη τοπικά δημοσιεύματα, αλλά και την πρόσφατη φημολογία στη Ζάκυνθο, σχετικά με τον υφιστάμενο αλλά και τον προγραμματιζόμενο Χώρο Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ), οφείλει να διευκρινίσει τα κάτωθι:
Οι ενέργειες για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Ζάκυνθο υλοποιούνται (με καθυστέρηση) σύμφωνα με τον εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) των Ιονίων Νήσων. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται με άμεση προτεραιότητα η χωροθέτηση νέου ΧΥΤ σε περιοχή εκτός του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (ΕΘΠΖ), όπου δεν προβλέπεται χρήση συμβατή με ΧΥΤ. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το νέο χώρο διάθεσης βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση. Σημειώνεται ότι για τον προτεινόμενο χώρο έχει εγκριθεί (27 Μαρτίου 2008) από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας (ΔΙΠΕΧΩ) της τέως κρατικής Περιφέρειας (τώρα Αποκεντρωμένη Διοίκηση) θετική Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση-Αξιολόγηση.
Παράλληλα, για τον υφιστάμενο κορεσμένο Χώρο Υγειονομικής Ταφής, με Κοινή Υπουργική Απόφαση, ανανεώνονται οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας του ως προς το σκέλος της αποκατάστασης και μεταφροντίδας με προοπτική την βελτίωση των εγκαταστάσεων και την οριστική παύση λειτουργίας του. Υπολογίζεται ότι εντός 5-6 μηνών θα πάψει η λειτουργία του υφιστάμενου ΧΥΤ και θα ...η συνέχεια εδώ.

...ξεκινήσει η αποκατάστασή του.
Η επισκευή και λειτουργία της εγκατάστασης βιολογικού καθαρισμού στραγγισμάτων του υφιστάμενου ΧΥΤ είναι σε εξέλιξη με στόχο την επίλυση ενός εκ των μεγαλυτέρων προβλημάτων λειτουργίας του, τη διαρροή στραγγισμάτων, που ρυπαίνουν σημαντικά το περιβάλλον. Ταυτόχρονα, ο διαγωνισμός ανεύρεσης αναδόχου για τα έργα στήριξης του χώρου βρίσκεται στο στάδιο έγκρισης από το Ελεγκτικό Συνέδριο και σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί. Για το ενδιάμεσο διάστημα που απαιτείται από την παύση λειτουργίας του υφιστάμενου χώρου και μέχρι την κατασκευή του νέου χώρου, ο Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων έχει εκπονήσει σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων, που περιλαμβάνει προσωρινή αποθήκευση, κομποστοποίηση κλπ. Με ευθύνη του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων, του Δήμου Ζακύνθου και των αρμόδιων υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας υλοποιούνται οι προαναφερόμενες δράσεις ώστε να οδηγήσουν στην ασφαλή και βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων του νησιού. Για την εφαρμογή συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, η Ελληνική Κυβέρνηση δεσμεύτηκε έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος) στην «Συνάντηση - Δέσμη» της 17ης Φεβρουαρίου 2011.

7 σχόλια:

Ατσάραντος είπε...

Η δήλωση του Υπουργείου ότι σε 5-6 μήνες θα πάψει η λειτουργία του υφιστάμενου ΧΥΤΑ, είναι όλα τα λεφτα! Σκεφτείτε το!

rouf είπε...

@Atsa
Eisai VATHEIA NYXTOMENOS.

kostas είπε...

Πολυ φοβαμαι οτι δυστυχως "ολα τα λεφτα" ,ειναι η επαναλαμαβανομενη φραση που διατυπωνεται απο μια ολοκληρη υπουργο και αναφερει συνεχως για ΧΥΤ αοριστα και οχι δεσμευτικα για ΧΥΤΥ...

Τις φημολογιες για τον χωρο η Υπουργος τις πληροφορηθηκε, λετε να μην πληροφορηθηκε την απαιτηση ΟΛΟΥ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ του ζακυνθινου λαου, που θετει ως προυποθεση ο οποιοδηποτε χωρος αποφασιστει, να λειτουργησει ως ΧΥΤΥ?

Θα μου πει καποιος ευλογα, οτι για να δεσμευτει μια υπουργος για δημιουργια ΧΥΤΥ, ειναι προφανες οτι αναλαμβανει και την ευθυνη της εξασφαλισης των αναγκαιων πορων για την δημιουργια του εργοστσιου διαλογης και επεξεργασιας....

Οποτε ισως πολυ καλα κανει και δεν αποκλειει την δημιουργια ΧΥΤΑ,σε αντιθεση ευτυχως με τοπικους παραγοντες, που-αν και ψηφιζουν για ΧΥΤΑ- δεσμευονται προφορικα,οτι απο την πρωτη μερα θα λειτουργησει ο χωρος σαν ΧΥΤΥ...

θα ηταν παντως "ευχης εργον" ,αν μας ξεκαθαριζε η υπουργος αυτο το λεπτο σημειο, που στην ουσια μας προφυλασσει απο πολλους κινδυνους και επαναλαβμανω, ικανοποιει και την λογικη απαιτηση ολων των φορεων της Ζακυνθου.

Κυριε Βαρβαριγο ,επ' αυτου του καιριου θεματος θα κανετε επερωτηση?
Η θα αφησετε αυτο φλεγον θεμα να "σερνεται" και να να προκαλει αναστατωση σε ολο το νησι?

ΠΕΙΡΑΤΗΣ είπε...

ΨΙΤ-ΨΙΤ !
ΤΕΛΕΙΣ ΧΥΤ ; ΤΕΛΕΙΣ ΧΥΤ ;

ή

Αντί του ΧΙΚ-ΧΙΚ από σήμερα ΧΥΤ-ΧΥΤ !

Καλά κρασιά Τίνα !

ΑγΑρ είπε...

Όποιος πλέον δεν βλέπει τι πάει να γίνει στο Βραχιώνα δεν είναι τυφλός είναι συνένοχος. Πάμε για "Λιβικό" Πέλαγος σκουπιδιών οπότε έχετε γειά βρυσούλες και υδροφόροι ορίζοντες....Έκοψε ένα γράμμα και πέσαν οι μάσκες επί τόπου. Λογοπλάστρια η Τίνα....ΧΥΤ λοιπόν και δεν σηκώνει ούτε Α ούτε Υ. Εχετε λοιπόν γειά βρυσούλες λόγγοι βουνά ραχούλες ο χώρος λοιπόν αφού θάχεικαταστραφεί θα μείνει μια ταμπέλα που θα λέει (Χ)ώρος (Υ)πουργού (Τ)ίνας.Πρέπει ν'αφήσουμε σαν κοινωνία να υλοποιηθεί το εφιαλτικό αυτό σενάριο ????? ΧΥΤ λοιπόν φίλε Κώστα ΧΥΤ ούτε Α ούτε Υ....

Εποπτης είπε...

δυο μερεs πριν ο βουλευτηs ελεγε "στον Σκοπο ο νεοs χυτα. τι αλλαξε και τον αδειασε αυτη η κοπελιτσα{ΜΠΙΡΠΙΛΗ}???

Εποπτης είπε...

Cημερον κρεμαται,ο Βουλευτηs Ζακυνθου.Αυριο ισωs κρεμασουμε τον Αντιπ. Μυλωνα. ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΧΥΤΑ ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Ο ΔΙΑΣΥΡΜΟS ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ.ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΡΕΜΑ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ,ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ-ΧΥΤ-ΨΙΤ.