Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Ήρθε στο atsarantos@inbox.com.

Περί Ειδικών Συμβούλων.
Κύριε Δήμαρχε, με όλο το σεβασμό, θα πάρετε πολλούς ακόμα συμβούλους, στον κατά τα άλλα υπερχρεωμένο δήμο μας; Και επειδή μας υποσχεθήκατε διαφάνεια και ενημέρωση, από πού ακριβώς μπορούμε να ενημερωνόμαστε για αυτά τα θέματα; Γιατί, στην υπό κατάρρευση ιστοσελίδα του Δήμου, αναφέρετε επί λέξη: «Στη δημοτική ιστοσελίδα θα μπορείτε να πληροφορηθείτε για όλες τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως και για τις αποφάσεις των Δημοτικών Επιτροπών που λειτουργούν στο Δήμο Ζακύνθου. Θα έχετε, επίσης, πρόσβαση στις διακηρύξεις διαγωνισμών και στα μεγάλα ή μικρά θέματα που απασχολούν το δήμο σε επίπεδο σχεδιασμού – προγραμματισμού έργων, μελετών, δράσεων και ενεργειών, και τα οποία θα μπαίνουν σε δημόσια διαβούλευση πριν αποφασιστούν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ευελπιστούμε ότι η περιπλάνηση στις σελίδες μας θα καλύψει τις απαιτήσεις σας σε ενημέρωση – πληροφόρηση για τα δημοτικά δρώμενα.» Ο νόμος κύριε δήμαρχε σας υπενθυμίζω ότι ορίζει: ...η συνέχεια εδώ.
...«Οι προσλαμβανόμενοι στις θέσεις αυτές πρέπει να είναι κάτοχοι πτυχίων Πανεπιστημιακής ή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και η θητείατους δεν μπορεί να υπερβεί τη θητεία της δημοτικής περιόδου.Στις θέσεις μπορούν να προσληφθούν ενδιαφερόμενοι εφόσον κατέχουν τα γενικά και τυπικά προσόντα διορισμού και ειδική εμπειρία που προβλέπεται στην παρ. 3 του ανωτέρω άρθρου ύστερα απόδημόσια γνωστοποίηση δια του Τύπου, με απόφαση Δημάρχου ο οποίος προσλαμβάνει τα άτομα που είναι κατά την κρίση του κατάλληλα γιατις θέσεις αυτές. H Aπόφαση αυτή δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.» Εσείς σε ποιόν ακριβώς τύπο δημοσιεύσατε, ως απο τον νόμο οφείλατε, την επιθυμία σας για την πλειάδα αυτή των προσλήψεων; Τελικά κύριε Δήμαρχε, έτσι εννοείτε εσείς την ενημέρωση και την διαφάνεια;
Υ.Γ. Ας μας ενημερώσουν οι επιτυχόντες ή ο Δήμαρχος, οι "εκλεκτοί" του, ανάμεσά τους και ο προσφάτως αποτυχόντας να εκλεγεί συμπαραστάτης του Δήμου, έχουν αναστείλει τις επαγγελματικές τους ιδιότητες, όπως ορίζει ο νόμος ΥΠ.ΕΣ.Α.Η.Δ. 74802/ΕΓΚ.55/29-12-1

Post: Politis

7 σχόλια:

peter είπε...

Μήπως και τα δύο συνεχή θέματα,κατατάσονται στήν ετικέτα "Μας πήρανε χαμπάρι"?
Καθόλου κολακευτικά για την νέα δημοτική αρχή και περιμένουμε απαντήσεις.

Ανώνυμος είπε...

Κάθε αρχή και δύσκολή και ο νέος δήμαρχος Ζακυνθίων πρέπει να μας απαντήσει για να υπάρξει διαφάνεια στο νέο Δήμο...
Πάντως μην είμαστε βιαστικοί μπορεί όντως να πάνε και άτομα που αξίζουν σαν σύμβουλοι

Στέλιος Μποζίκης - Δήμαρχος Ζακύνθου είπε...

Κατ΄αρχήν θα πρέπει να αναφέρω οτι ο δημόσιος διάλογος όπως κι αν διεξάγεται, αποτελεί θετική εξέλιξη για την αυτοδιοίκηση στο νησί μας. Τίποτα δεν πρέπει να μένει κρυφό και ασχολίαστο! Σε σχέση με τους ειδικούς συμβούλους που έχω προσλάβει θα πρέπει να σας απαντήσω οτι ασκώ το δικαίωμα που μου δίνει ο νόμος και οτι η ολη διαδικασία είναι απολύτως διαυγής και ξεκάθαρη. Αλλωστα αν παραβούμε έστω και το παραμικρό σε σχέση με την δημοσιότητα και τα προσόντα που απαιτεί η νομοθεσία, πολύ απλά ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ελέγχει όλες τις δαπάνες του Δήμου, δεν θα εγκρίνει το ένταλμα. Σε σχέση τώρα με το αν οι συγκεκριμένοι ειδικοί σύμβουλοι είναι κατάλληλοι, θα κριθούν , όπως και εγώ , απο το έργο που θα παράξουμε στο τέλος της θητείας μου. Αγαπητοί φίλοι και η κριτική και οι προτάσεις σας είναι καλοδεχούμενες. Θα προσπαθώ να απαντώ σε όλα όσα αφορούν τον Δήμο μας. Δεν είναι σωστό όμως να προσωποποιούμε τις διαφορές μας , οι οποίες θα πρέπει να έχουν πολιτικό και αυτοδιοικητικό χαρακτήρα. Είναι προφανές οτι η τελευταία πάράγραφος δεν αναφέρεται στους φίλους που έχω ήδη σχολιάσει το δημοσίευμα. Με εκτίμηση Στέλιος Μποζίκης Δήμαρχος Ζακυνθίων.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Δήμαρχε,οι ερωτήσεις που σας έγιναν από εδώ,ήταν συγκεκριμένες και το τί θα κάνει ο επίτροπος ,δεν μπορεί να εκληφθεί ως διαφωτιστική απάντηση,μάλλον στην αίσθηση περί του αντιθέτου οδηγεί. Για να μην μένουν λοιπόν σκιές,απαντήστε σας παρακαλώ,με συγκεκριμένα στοιχεία,πού ακριβώς δημοσιεύσατε αυτήν την απόφασή σας-εφημερίδες και αρ.φύλλου- και αν οι επιτυχόντες έχουν παραιτηθεί από τις εργασίες τους.
Επίσης,σας παρακαλω,δεσμευτείτε χρονικά, πότε θα λειτουργήσει ουσιαστικά η σελίδα του δήμου,όπου θα δημοσιεύονται όλα αυτά ,όπως μας υποσχεθήκατε,προκειμένου να ενημερώνεται όλος ο κόσμος για τα κρίσιμα αυτά θέματα.
Ευχαριστώ.

Unknown είπε...

Αγαπητέ "politi",
θα ήθελα να απαντήσω ως ήδη προσληφθείσα ειδική συνεργάτης του Δημάρχου ως δικηγόρου, με αντικείμενο τη νομική υποστήριξη των υπηρεσιών του Δήμου και την εκπροσώπησή του στα δικαστήρια. Σας ενημερώνω λοιπόν ότι για την πρόσληψή μου, υπέβαλα αίτηση στο Δήμο, κατόπιν δημοσιεύεσεως σχετικής προκήρυξης της εν λόγω θέσης στην τοπική εημερίδα "η ελευθερία". Στη συνέχεια, επελέγην από το Δήμαρχο, ο οποίος εξέδωσε σετική απόφαση πρόσληψής μου, ακολούθως εξεδόθη διαπιστωτική πράξη της απόφασης αυτής από την Περιφέρεια κι εστάλη στο Εθνικό Τυπογραφείο προς δημοσίευση στο ΦΕΚ. Όσον αφορά το ζήτημα της αναστολής άσκησης του επαγγέλματός μου, την οποία εσφαλμένα θεωρείτε ως προαπαιτούμενο της άσκησης των καθηκόντων μου στο Δήμο, θα ήθελα να σας πληροφορήσω σύμφωνα με το αρ. 163 παρ. 7 του Ν. 3584/2007, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας μπορεί να εισαχθούν εξαιρέσεις στην εφαρμογή αυτής της απαγόρευσης όταν πρόκειται για πρόσληψη Ειδικού ή Επιστημονικού Συνεργάτη. Κατόπιν λοιπόν σχετικής αιτήσεώς μου, εξεδόθη και κοινοποιήθηκε στο Δήμο από την Περιφέρεια απόφαση εξαιρέσεως μου από την αναστολή της άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος. Η ίδια ακριβώς διαδικασία ακολουθήθηκε και για τους λοιπούς προσληφθέντες από το Δήμαρχο ειδικούς συνεργάτες. Τελειώνοντας, αξίζει να αναφέρω ότι το γεγονός ότι υπήρξα ειδική συνεργάτης και του τέως Δημάρχου Ζακυνθίων , κου Δ. Ακτύπη, με τα ίδια ακριβώς καθήκοντα, αποδεικνύει περίτρανα ότι η επιλογή μου από το Δήμαρχο Ζακύνθου , κο Σ. Μποζίκη, ουδεμία σχέση με πολιτικά κριτήια είχε αλλά εκτιμήθηκαν τα προσόντα μου κι η προϋπηρεσία μου στο Δήμο.
Με εκτίμηση,
Μαρία Ζαχαροπούλου
Δικηγόρος

Ανώνυμος είπε...

Mε όλον τον σεβασμό κυρία Ζαχαροπούλου, περισσότερο περιπλέξατε τα πράγματα ,παρά μας διαφωτίσατε.
Επειδή όμως,οι απορίες,αφορούν τις επιλογές του Δημάρχου,ο οποίος δεν νομίζω να προτιμά ή να μην απαντήσει ή να το πράξει μέσω τρίτων,ας περιμένουμε την τοποθέτηση του.Τα ερωτήματα που θεωρώ ότι πρέπει να απαντηθουν,είναι τα εξής:
1.Πόσους ειδικούς συμβούλους,ειδικούς συνεργάτες και ειδικούς επιστήμονες,σχεδιάζει να μισθώσει,σε αυτόν τον καταχρεωμένο Δήμο?
Σκοπεύει να εξαντλήσει τον μέγιστο αριθμό?
2.Έχει υπολογιστεί το τελικό ποσό ,όλων αυτών των μισθώσεων?Αν ναι, σε ποίο ύψος ανέρχεται?Πoίος φορέας θα επιβαρυνθεί αυτό χρηματικό ποσό?
3.Σε ποια ακριβώς φύλλα του τοπικού τύπου,μπορεί να ανατρέξει ο κάθε πολίτης, προκειμένου να ενημερωθεί για την δημοσίευση αυτών των προκηρύξεων?
4.Προέβησαν σε διακοπή από τις εργασίες τους οι επιτυχόντες?
Η αναφορά σας στο άρθρο του σχετικού νόμου,ότι "μπορεί να εισαχθούν εξαιρέσεις στην εφαρμογή αυτής της απαγόρευσης όταν πρόκειται για πρόσληψη Ειδικού ή Επιστημονικού Συνεργάτη." νομίζω ότι είναι καταλυτική,τουλάχιστον επί του θέματος των ελευθέρων εππαγγελματιών.Ίσως μάλιστα η λεπτομερής ανάγνωση των προκηρύξεων σχεδόν όλων των δήμων της χώρας ,οι οποίες είναι αναρτημένες στο διαδίκτυο,καθίσταται αναγκαία και θα οδηγούσε ίσως σε αναθεώρηση κάποιων απόψεών σας.
Θα πρότεινα μάλιστα να συμβουλεύσετε και τον Δήμαρχο Αθηναίων κ.Καμίνη καθώς και όλο το νομικό του επιτελείο, για το ποια, είναι ακριβώς τα κριτήρια για την πλήρωση αυτών των θέσεων,καθώς,στο φύλλο της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ,στις 27/1/2011-το οποίο και επισυνάπτω- δημοσιοποιεί την ανάλογη προκήρυξη και αναφέρει έπ’ ακριβώς:
"Σημειώνεται ότι η άσκηση των καθηκόντων του Ειδικού Συμβούλου, του Ειδικού
Συνεργάτη και του Επιστημονικού Συνεργάτη, είναι ασυμβίβαστα με την άσκηση
ελευθέρου επαγγέλματος. Δεν είναι ασυμβίβαστα με την ιδιότητα του Δικηγόρου, αλλά συνεπάγονται την αναστολή της ασκήσεως του δικηγορικού λειτουργήματος."
http://content-mcdn.feed.gr/pegasus/Multimedia/pdf/ethnos/2011/01/27/ETH_2701_075_K.pdf
5.Μεταξύ πόσων αιτήσεων ,έγινε η τελική επιλογή?
6.Όπως έχουν αναρτηθεί στις ιστοσελίδες των άλλων δήμων οι αποφάσεις των άλων Δημάρχων με τα σχετικά μισθώματα,θα γίνει και εδώ το ίδιο?
7.Μπορεί ο Δήμαρχος να δεσμευτεί χρονικα,πότε θα λειτουργήσει η ιστοσελίδα του δήμου ,όπου θα αναρτούνται όλα αυτά τα θέματα,έτσι ώστε η διαφάνεια και η διαύγεια,επιτέλους να αρχίζουν να γίνονται πράξη?
Δεν επιθυμώ να επανέλθω, διότι ίσως κάποιοι κακοπροαίρετοι θεωρήσουν ,ότι πρόκειται περί προσωπικού θέματος ενώ ουσιαστικά άπτεται, του "είναι" και του
"φαίνεσθε".
Από την άλλη ,όσο δεν δίδονται πειστικές απαντήσεις ,πολύ φοβάμαι, ότι θα εγείρονται όλο και πιο πολλά ερωτήματα.
Και η νέα Δημοτική αρχή,οφείλει να προστατευτεί,πρωτίστως από αυτά τα ερωτήματα.
Ευχαριστώ.

Παύλος είπε...

ΚΥΡΙΕ ΠΟΛΙΤΗ , ΜΕ ΤΟ ΣΥΜΠΑΘΕΙΟ ΔΗΛΑΔΗ, ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΤΣΑΓΚΑΡΟ5ΕΤΙΑ, ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΣΑΣΤΑΝ?
Ή ΜΗΠΩΣ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΙΛΑΓΑΤΕ?