Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Παγκόσμια ημέρα Μουσείων, στο μουσείο "Χέλμη".


Το Μουσείο Χέλμη Φυσικής Ιστορίας, μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων, οργανώνει για την 18η Μαΐου δύο πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις:
1. Παρουσίαση του διεθνούς προγράμματος του Πράσινου Κλειδιού (Green Key - ένα σήμα ποιότητας για τον τουρισμό) στους σχετικούς επαγγελματίες του χώρου. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Μουσείο Χέλμη (Αγία Μαρίνα) το Σάββατο 18 Μαΐου και ώρα 7 μ.μ. Τη παρουσίαση θα κάνει ο Δρ. Σεραφείμ Χατζησκάκης, Υπεύθυνος Συντονισμού του προγράμματος από την πλευρά της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, που είναι ο Εθνικός Συντονιστής του προγράμματος Green Key.
2. Εγκαίνια της έκθεσης «Η Βιοποικιλότητα στην Ελλάδα» με φωτογραφίες και κείμενα του Νίκου Πέτρου. Τα εγκαίνια θα γίνουν στο Μουσείο Χέλμη (Αγία Μαρίνα) το Σάββατο 18 Μαΐου και ώρα 8 μ.μ. Η έκθεση θα παραμείνει στο Μουσείο για όλη τη θερινή περίοδο και θα είναι επισκέψιμη καθημερινά τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου (9 π.μ. – 6 μ.μ.) (τηλ.: 26950 65040, 62282).
Η έκθεση δίνει μία άριστη εικόνα του πλούτου και της αξίας της φυσικής κληρονομιάς της χώρας μας. Οι δύο αυτές εκδηλώσεις γίνονται στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18 Μαΐου), στον οποίο...η συνέχεια εδώ.

...συμμετέχουν με ποικίλες εκδηλώσεις τα μουσεία και μουσειακά ιδρύματα ανά τον κόσμο και στην Ελλάδα.
Οι εκδηλώσεις του Μουσείου Χέλμη Φυσικής Ιστορίας γίνονται με τη συνεργασία του Μουσείου με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης. Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) είναι η παλαιότερη περιβαλλοντική μη κυβερνητική οργάνωση στην Ελλάδα. Συνετέλεσε στη δημιουργία πολλών προστατευόμενων περιοχών της χώρας μας.
Δραστηριοποιείται σε τέσσερις άξονες (Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Προγράμματα Προστασίας της Φύσης, Παρεμβατική Προστασία, Γενικότερη Ευαισθητοποίηση του κοινού). Για το έργο της έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών, το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ίδρυμα Ford.
Η ΕΕΠΦ εκπροσωπεί στην Ελλάδα το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, γνωστό ως FEE (Foundation for Environmental Education), μία διεθνή μη κυβερνητική οργάνωση με αποστολή την περιβαλλοντική εκπαίδευση ανά τον κόσμο. Το FEE είναι ο διεθνής συντονιστής και διαχειριστής του πολύ γνωστού Προγράμματος των Γαλάζιων Σημαιών (Blue Flag) και του Προγράμματος του Πράσινου Κλειδιού (Green Key - ένα σήμα ποιότητας για τον τουρισμό).
Εθνικός συντονιστής των Προγραμμάτων αυτών για την Ελλάδα είναι Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης. Το Green Key είναι ένα οικολογικό σήμα ποιότητας για τουριστικές μονάδες. Οι ενδιαφερόμενοι τουριστικοί επιχειρηματίες οφείλουν να τηρούν ορισμένες απαιτήσεις οικολογικής χροιάς. Σε αντάλλαγμα, αποκτούν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν το σήμα (eco-label) για το marketing της επιχείρησής τους. Καθώς το βραβείο Green Key είναι ένα οικολογικό σήμα για τον τουρισμό, καλύπτει έναν αριθμό διαφορετικών κατηγοριών αυτού του τομέα. Στο δίκτυο σήμερα συμμετέχουν όλες οι μορφές ξενοδοχειακών μονάδων, εστιατορίων και εγκαταστάσεων αναψυχής, αλλά αργότερα θα συμπεριληφθούν και άλλοι τομείς τουριστικού ενδιαφέροντος.
Η επιβράβευση με το σήμα Green Key προϋποθέτει την τήρηση αριθμού οικολογικών απαιτήσεων, των κριτηρίων δηλαδή του προγράμματος. Σήμερα, είναι διαθέσιμα τα κριτήρια για ξενοδοχεία, ξενώνες, χώρους κατασκήνωσης (campings) και συνεδριακά κέντρα.


Bookmark and Share