Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Πώς να ξεκινήσεις μια επανάσταση.

Χιλιόμετρα μακριά από την Πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, οι ιδέες του Τζην Σάρπ ίσως είναι ο καταλύτης για το τέλος των δικτατορικών καθεστώτων σε ολόκληρο τον κόσμο. Στα 83 του, ο ηλικιωμένος Αμερικανός καθηγητής του Χάρβαρντ, δύο φορές υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης, ζει σε μια εργατική γειτονιά της Βοστώνης, περιποιείται τις ορχιδέες του και δεν μοιάζει καθόλου επικίνδυνος. Βρίσκεται στην πρώτη θέση των 100 πιο σημαντικών στοχαστών του 2011 σύμφωνα με το περιοδικό Foreign Policy. Ο Τζην Σάρπ πιστεύει πως η μη βίαιη δράση δεν είναι απλώς παθητική αντίδραση, αλλά το καλύτερο και πιο αποτελεσματικό όπλο που διαθέτει ένας λαός. Τα τελευταία 50 χρόνια, ο Σαρπ είναι ο κορυφαίος θεωρητικός της μη βίαιης δράσης, της κοινωνικής ανυπακοής. Τα βιβλία του για τη χρησιμότητά της και τις μεθόδους της έχουν ξεκινήσει επαναστάσεις. Στο πιο γνωστό βιβλίο του, Από την δικτατορία στην δημοκρατία” (εκδ. Ινστιτούτου Άλμπερτ Άινσταιν), που έγραψε το 1993 για τη Βιρμανία, περιγράφει 198 τρόπους μη βίαιης δράσης κατά απολυταρχικών καθεστώτων. Οι μέθοδοι αυτές έχουν βρει εφαρμογή στη Σερβία, στην Ουκρανία, πιο πρόσφατα στην Αραβική Ανοιξη, στην Αιγυπτιακή εξέγερση και τώρα στη Συρία. 
Στο ντοκιμαντέρ How to start a revolution. το θέμα είναι φυσικά ο ίδιος ο Σάρπ, και οι τρόποι με τους οποίους η σκέψη του έχει επηρεάσει τα κινήματα διαμαρτυρίας της εποχής μας, όχι μόνο στον Αραβικό κόσμο, αλλά και στη Δύση. 
Τιμή εισιτήριου: 6 ευρώ, Προπώληση βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ 
Η ταινία προβάλλεται παράλληλα στους κινηματογράφους: Δαναός (Κυριακή 20/10/2012), Αίθουσα Παύλος Ζάννας (14/10/ 2012) και Μουσείο Κινηματογράφου Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης (17/10/2012), καθώς και στον Γυμνό Οφθαλμό - Θέατρο Λιθογραφείο, στην Πάτρα.(14/11/2012) Πληροφορίες: τηλ. 210-7211073
Bookmark and Share