Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Πωλούνται και τα Στροφάδια;

Το μοντέλο αξιοποίησης νησιών του Δημοσίου που μπορεί να προσελκύσουν επενδύσεις και πιθανώς να ανατρέψουν το κλίμα στην χώρα μας, αφορά στη.. μακροχρόνια μίσθωση σε ιδιώτες από 40-50 χρόνια και πάνω, ενώ οι εκτάσεις εντοπίζονται στον Σαρωνικό, τον Ευβοϊκό, τις Κυκλάδες, τον Αργολικό Κόλπο, το Ιόνιο, το Κεντρικό και το Βόρειο Αιγαίο. Πρόκειται για περισσότερα από 30 μικρά νησιά και νησίδες με εμβαδόν από 100 έως 3.100 στρέμματα. Από αυτά νησιά-φιλέτα θεωρούνται τα νησιά που βρίσκονται στα Σύβοτα στην Θεσπρωτία, οι Στροφάδες Νήσοι στο Ιόνιο, ένα σύμπλεγμα 10 νησίδων στο Ιόνιο, η Θαλασσοπούλα στην Καβάλα, οι Νησίδες του Ευβοϊκού, οι Νησίδες του Σαρωνικού, η Τσουγκριά στην Σκιάθο, η Πρώτη στη Μεσσηνία, οι Νησίδες των Κυκλάδων και οι Νησίδες του Αργολικού Κόλπου. Το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν δίνει τη δυνατότητα στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου να προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες για την αξιοποίηση νησιών. Ωστόσο, έχει ήδη πραγματοποιηθεί έρευνα για 585 νησιά και νησίδες, τα οποία εξετάστηκαν με κριτήρια εθνικής ασφάλειας, εμπορικότητας, δυνατότητα διασύνδεσης και απόστασης από το κοντινότερο σημείο με υποδομές, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε αν έχουν παραλίες ή όχι, αν υπάρχουν όρμοι και άλλες παράμετροι που μπορεί να καταστήσουν ελκυστικά για επενδυτές. Για να γίνει, όμως, πρακτικά εφικτή η αξιοποίηση των συγκεκριμένων νησιών και νησίδων του Δημοσίου, θεωρείται απαραίτητο ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, αφού με τα σημερινά δεδομένα για να υπάρξει πολεοδομικός σχεδιασμός, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να ανέβει έναν γραφειοκρατικό Γολγοθά 30-35 διαφορετικών αδειών.
Bookmark and Share

6 σχόλια:

Το παιδί της Πλατείας είπε...

για το νέρο και το νέο εργοστάσιο Αφαλάττωσης και για το κλείσιμο του δήμου πότε θα κάνεις ανάρτηση ατσάραντε?
Για τις ευθύνες που καήκε όλο το νησί και κάποιοι τοπικοί άρχοντες τρολλάραν μέσω fb δεν είδα να μιλήσει κανείς...και μετά αναγκάζομαι να γίνω κακώς η ο τρελός της υπόθεσης!!!
Υπάρχουν πολλά σημαντικά ζητήματα ανοιχτά και κανείς δεν μιλάει...αντίθετα με τους τυφλούς κάνουμε πανικό προς τα έξω...

Μaria είπε...

Άμα κάνει απεργία πείνας και για αυτό ο Χρυσόστομος-η άλλη που υποσχέθηκε είναι στις Βρυξέλλες για το κονδύλι στα Στροφάδια που καθυστερεί-μοντελάκι θα γίνει!

Ανώνυμος είπε...

και το αυθαίρετο του Δεσπότη;

youlia olomplava είπε...

τα ΣΤΡΟΦΑΔΙΑ ειναι εκκλησιαστικη περιουσια, δεν την παραδιδουμε σε "ξενα χερια"! Οι Ρωσοι ειναι το μελλον μας, οι Κινεζοι ....μαχιμοι, αλλα ως τοτε........μια σταγονα Αγιασμου θα κανει το ποιο θολω νερο ποσιμο!!!!!!!!!!!!!!!! ΠΙΣΤΕΥΕ ΚΑΙ ΜΗ ΕΡΕΥΝΑ

DIONISIS L MARGARIS είπε...

τα Στροφάδια είναι μακριά!

youlia olomplava είπε...

STROFADIA YIOK!!!!!!!!!!!!!!