Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Περιβάλλον και Πολιτισμός 2012.

Το Μουσείο Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων, συμμετέχοντας για πέμπτη συνεχή χρονιά στον εορτασμό της πανελλήνιας εκστρατείας με θέμα «Περιβάλλον και Πολιτισμός», του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού, διοργανώνει εκπαιδευτικές επισκέψεις στους χώρους του. Κεντρικό θέμα της εκστρατείας για το 2008 και 2009 υπήρξε «Το Δέντρο της Ζωής σε τέσσερις εποχές», με τους συμβολισμούς που απορρέουν από τη μορφή του δέντρου, αλλά και την απεικόνισή του στην τέχνη διαχρονικά. Ως επόμενος στόχος της δράσης τέθηκε η εξερεύνηση των τεσσάρων στοιχείων της φύσης στον πολύπλευρο και γόνιμο διάλογό τους με την ...η συνέχεια εδώ. 

 ...ανθρώπινη σκέψη και δημιουργία. Κατά τη διετία 2010 και 2011 η εκστρατεία με τον τίτλο «Φωνές νερού μυριάδες» αφιερώθηκε στον υδάτινο κόσμο. 
Για τη διετία 2012-2013, θέμα της εκστρατείας θα είναι η φωτιά. Ο τίτλος «Παντέχνου πυρός σέλας - Λαμπερές ιστορίες φωτιάς» εμπνέεται από τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου. Οι δράσεις θα αφορούν επομένως στις μεταμορφώσεις της φωτιάς, επιχειρώντας να σκιαγραφήσουν το διττό της χαρακτήρα: αιτία καταστροφής αφενός, αλλά αφετέρου διαχρονικό σύμβολο δημιουργικής δύναμης, ενέργειας, φωτός και αισιοδοξίας. 
Το Μουσείο Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων, συμμετέχοντας και φέτος στη δράση, θέλει να αναδείξει τη δημιουργική αναγέννηση του παρελθόντος της Ζακύνθου, μετά τον Αύγουστο του 1953, με την τρομερή καταστροφή, που ξεκίνησε αρχικά με το σεισμό των 7,3 ρίχτερ και στη συνέχεια με τη φωτιά, που κατέκαψε την πόλη και διέσωσε το «Φιόρο του Λεβάντε» μόνο σαν ανάμνηση μέσα στα έργα του Γρ. Ξενόπουλου. 
Οι εκδηλώσεις προγραμματίζονται στις 11, 12, 13 και 14 Οκτωβρίου 2012. Την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012, το Μουσείο θα υποδέχεται σχολικές μονάδες με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς, ενώ στη διάρκεια του Σαββάτου 13 και της Κυριακής 14 Οκτωβρίου 2012, θα υποδέχεται άλλες ομάδες κοινού (οικογένειες, συλλόγους, σωματεία, ΑμεΑ, ΚΑΠΗ καθώς και μεμονωμένους επισκέπτες Σώμα Ελληνίδων Οδηγών, προσκόπων κ. λπ.) 
 Παρακαλούμε για τη δήλωση συμμετοχής των ενδιαφερόμενων επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 26950-48982 (υπεύθυνη κ. Κατερίνα Δεμέτη).

Bookmark and Share

1 σχόλια:

youlia olomplava είπε...

βρε καλως τους τους εμπρηστες! ..... η/και στου πνιγμενου την αυλη...... τελος σπανγκων, αφού πρόκειται να ΕΝΤΥΠΩΣΙΆΣΟΥΜΕ και να ΕΚΘΑΜΒΟΣΟΥΜΕ.......