Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Είχαμε Ζακυνθινή αποικία στην Ισπανία και δεν το ξέραμε!



Στην Ισπανική πόλη SAGUNTO, την αρχαία Ελληνική αποικία των Ζακυνθίων, έγιναν προχθές το μεσημέρι εκδηλώσεις τιμής και φιλίας για την Ζάκυνθο. Ο Αντιδήμαρχος πολιτισμού Ζακύνθου κ. Λαδικός Διονύσιος καλεσμένος από τον Δήμαρχο της πόλης κ. Alfredo Castello Saez, απεύθυνε χαιρετισμούς και ευχαριστίες στο Δημοτικό Συμβούλιο και σε όλους τους παρευρισκόμενους, για την τιμή που μας έκαναν. Αμέσως μετά στη κεντρική πλατεία της πόλης, έγινε η δεντροφύτευση μιας Ζακυνθινής ελιάς καθώς και δόθηκε η ονομασία της Ζακύνθου σε οδό της πόλης του SEGUNTO ,ως ένδειξη αγάπης και εκτίμησης. Επίσης, οι Ζακυνθινοί έγιναν δεκτοί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και από το Αρχαιολογικό Συμβούλιο της πόλης ,όπου και αντάλλαξαν χρήσιμες πληροφορίες για θέματα που σχετίζονται με την αρχαία σχέση καταγωγής τους. Στην εκδήλωση αυτή συμμετείχαν επίσης , ο εκπρόσωπος του Ζακυνθινού χορευτικού συγκροτήματος «Το Φιόρο του Λεβάντε» κος Κεφαλληνός Ιωάννης , η καθηγήτρια πανεπιστημίου της Βαρκελώνης κα. Σκανδάμη Κλαίρη, ο ζωγράφος κος Ζουπάνος Πάνος , ο λογοτέχνης κος Αντίοχος Σαράντης , η φοιτήτρια κα. Λασκαρίδου Χριστίνα και πολλοί άλλοι Έλληνες που ζουν στην Ισπανία.

7 σχόλια:

dennis είπε...

ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΝ ΞΕΡΑΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΘΑ ΤΗΝ ΕΙΧΑΜΕ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ

DIONISIS L MARGARIS είπε...

μηπως πρεπει να ξαναρχισει ο αποικισμος της?

don basilio είπε...

Μην ξεχνάμε πως η Ζάκανθα εγίνηκε γνωστή, επειδή πρόβαλε αντίσταση στον Αννίβα, περιμένοντας μάταια τους συμμάχους Ρωμαίους. Όταν εκείνος εμπήκε μέσα δεν άφηκε κολυμπιθρόξυλο, γιατί οι Ζακανθαίοι, είχαν προλάβει και είχαν λιώσει ό,τι πολύτιμο κι ευγενές μέταλλο με άλλα ακάθαρτα και κατίβα -νομίζω τους είχαν παρακινήσει οι ιερείς τους (άκου, ψυχή μου, πνευματικοί ταγοί και πατέρες). Ο πολέμαρχος δεν άφηκε μείτε ρουθούνι. Σε τέτοιους τόπους λέτε να έβρετε θεράπεψη Ζακυθινοί; Από τη Σκύλα στη Κάρυβδη;

ΙΩΑΝΝΑ ΣΚΟΥΛΟΓΕΝΗ είπε...

ΟΤΑΝ ΛΕΤΕ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΑΜΕ ΝΑ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ........ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟ ΞΕΡΑΜΕ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΙΝ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ.......ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΖΑΚΑΝΘΗ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΑΝ ΖΑΚΥΝΘΙΟΙ ΚΑΙ ΚΡΗΤΕΣ ΑΠΟΙΚΟΙ....ΑΝΟΙΞΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ......ΓΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΕΠΙΔΗ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ. ΙΩΑΝΝΑ.

ΙΩΑΝΝΑ ΣΚΟΥΛΟΓΕΝΗ είπε...

Υ.Γ.ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΣΧΟΛΙΟΥ: ΤΟ ΕΠΕΙΔΗ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ ΕΙ ΑΛΛΑ Ο ....ΔΑΙΜΩΝ ΤΟΥ ...ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ.............

don basilio είπε...

Η Ζάκανθα εγίνηκε γνωστή αντίς επρόβαλε αντίσταση στον Αννίβα -όχι τον Lecter- μηγάρις κι ἐρθουν οι Ρωμαίοι, οι σύμμαχοί του, και το απολυτρώσουν. Αυτοί όμως δεν ήρθαν. Έτσι ο Αννἰβας το άλωσε κι επέρασε γούρμους κι άγουρους από λεπίδι, τόμου οι ιερείς είχαν πείσει τους Ζακανθαίους να ρίξουν τα πολύτιμα μαζί με ακάθαρτες ύλες σε μια άχρηστη μάζα (κάψε το καλυβάκι σου...). Ωραίοι πνευματικοί ταγοί και πατέρες. Το ωραίο είναι ότι το μόνο που άφηκε απείραγο ο Αννίβας ήταν ο ναός της Ντιάνας.
Σε τέτοιους τόπους λέτε να έβρετε θεράπεψη Ζακυθινοί; Από τη Σκύλα στη Κάρυβδη; (Δε βλέπετε τι ωραία μέτρα πέρνει εκειός ο μουσάτος στη Σπάνια;)

youlia olomplava είπε...

διδάξαμε τους "Λατίνους" λογοτεχνία και δεξιοτεχνία ομως η εφευρετικότητα μας συναντήθηκε με την αγνωμοσύνη τους. Να είμαστε προσεκτικοί COMπ...ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ!