Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Πρωτομαγιά του 44.Εξήντα οκτώ χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ηρωική θυσία των 200 πατριωτών στην Καισαριανή μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα των ναζί. Οι «200», πρώην κρατούμενοι-εξόριστοι επί δικτατορίας Μεταξά στην Ακροναυπλία, την Ανάφη, τον Αϊ-Στράτη κ.ά., εκτελέστηκαν ως αντίποινα για το θάνατο ενός Γερμανού στρατηγού και τριών συνοδών του αξιωματικών στους Μολάους της Λακωνίας, στις 27 Απριλίου του 1944. Δέκα φορτηγά χρειάστηκαν για να μεταφέρουν τους «200» από το Χαϊδάρι, όπου κρατούνταν, στην Καισαριανή. Και ο δρόμος γέμισε σημειώματα, στη μάνα, στον πατέρα, στα αδέλφια, στους αγαπημένους, στους συναγωνιστές, παρακαταθήκη για αυτούς που έμεναν πίσω να συνεχίσουν την πάλη για την ελευθερία. «Καλύτερα να πεθάνει κανείς στον αγώνα για τη λευτεριά παρά να ζει σκλάβος» έγραψε στην πορεία του προς το θάνατο ο Νίκος Μαριακάκης, γεωπόνος από τα Χανιά. Αξέχαστο το «όχι» του Ναπολέοντα Σουκατζίδη στην προσφορά των ναζί να του χαρίσουν τη ζωή, επειδή γνώριζε πέντε γλώσσες και τους ήταν χρήσιμος ως διερμηνέας. Είπε ότι θα δεχόταν να ζήσει μόνο εάν δεν πήγαινε άλλος στο εκτελεστικό απόσπασμα στη θέση του. Ανά είκοσι άτομα γινόταν οι εκτελέσεις και όσοι έζησαν από κοντά εκείνες τις στιγμές θυμούνται ότι το χώμα δεν προλάβαινε να ρουφήξει το αίμα. Πλήθος κόσμου έτρεξε να δει εάν βρισκόταν κάποιος δικός τους στα φορτηγά που επέστρεφαν γεμάτα πτώματα. Την ημέρα εκείνη γράφτηκε μία από τις πλέον αιματοβαμμένες σελίδες της αντίστασης κατά του κατακτητή στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Bookmark and Share

5 σχόλια:

DIONISIS L MARGARIS είπε...

τιμή και δόξα στους 200 ήρωες.

foufoutos είπε...

Λεμε Ναι στα κρεματωρια ναι στο ναζισμο γιατι εχουμε να βρουμε γκομενα 30 χρονια!Ειμαστε τα κ@λ@σφουγκια της Γκεσταπο!

mpakaliko είπε...

Θα τριζουν να κοκκαλα των νεκρων. Ποιος να το περιμενε οτι 68 χρονια μετα, οι θαυμαστες των γκεσταπιτων που εκτελεσαν τους 200 στην Καισαριανη και τους 233 στο Διστομο θα ειχαν το θρασος να μπουν στο κοινοβουλιο.

Ντροπη σας φασιστες.

Linear είπε...

Ναι στην Χρυσή Αυγή, αφού κανένας άλλος δεν βάζει φυλακή τους πολιτικούς που μας κατέστρεψαν.
Εσύ φούφουτο μπακάλικο, ψήφισε τους ίδιους καταπιόνες. Και μετά να αναρρωτιέσαι μα πάλι κλέβουν? Δεν χόρτασαν να κλεβουν?

Ο υπόλοιπος κόσμος όμως, δεν θα συμφωνήσει μαζί σου, θα το δεις. Και θα ψηφίσει Χ.Α.

Μaria είπε...

Tι έγινε βρε παιδιά,ρίξανε το blog των χρυσαύγουλων?
http://xrysiavgizak.blogspot.com