Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Αυθεντικός μαθητικός διάλογος:

-Ρε, ξέρεις από τι ώρα έχω έρθει στο σχολείο; ....Από τις 6 το πρωί!
-Γιατί ρε;
-Για να το κρατήσουμε κλειστό!
Bookmark and Share

17 σχόλια:

Ατσάραντος είπε...

Δεν είμαι εναντίων των καταλήψεων. Και γω στην ηλικία τους, τα ίδια έκανα και ακόμη χειρότερα. Βλέποντας όμως τα πράγματα με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην Ελλάδα, συνειδητοποίησα ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων είναι ικανή να κάνει θυσίες για “να το κλείσει το ρημάδι” και όχι “για να το ανοίξει”.

ΠΕΙΡΑΤΗΣ είπε...

Πολύ εύστοχη η διαπίστωσή σου Ατσάραντε ! Πολύ καλή ! Μπράβο !
ΠΑΙΔΙΑ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ - ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΤΕ ΤΗ ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΣΑΣ - ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΣΑΣ - ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΣΑΣ !!! ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΚΑΤΑΛΗΨΗ" ΠΟΥ ΕΧΕΙ "ΞΕΦΤΙΣΕΙ" ...

16xronos είπε...

ελεοσ με τις καταληψεις...ο καθε χασομερης παει κ κλεινει με τ ετσι θελω και κανει τον τσομπανο των αλλων μαθητων οι οποιοι με τ φοβο της απομονωσης απο τ σχολικο συνολο και απο τ χλευασμο απο τους οργανωτες ακολουθουν πειστα τον..τσομπανο τους....

δεν ειναι τυχαιο που συνηθως οσοι οργανωνουν και στηριζουν τετοιες ενεργειες ειναι απο τους μαθητες του "τελευταιου θρανιου"

Laska είπε...

Η ευσεβής βλακο-Ελλαδίτσα έχει χρεωκοπήσει κυρίως ηθικά, και μόνο κατά συνέπεια οικονομικά.

Η δε παταγώδης ηθική χρεωκοπία των κατοίκων της αρχίζει από τα μαθητικά τους κιόλας χρόνια, σ' ένα "σχολείο" που λειτουργεί (έστω με τα μαύρα χάλια που έχει) μόνο όταν το "επιτρέπουν" οι συνδικαλιστές καθηγητών και μαθητών.

Η παρατήρηση του 16χρονου είναι απόλυτα σωστή. Αυτοί που οργανώνουν τις "καταλήψεις" είναι εκείνοι που ως μαθητές (ή φοιτητές) είναι αδιάφοροι, (αποτελώντας βέβαια άλλη μια αποτυχία του συστήματος της εκπαίδευσης, που τους φέρνει σε τέτοια θέση).

Η ηθική πόρωση της ελληνικής κοινωνίας είναι τέτοια, που τέτοιου είδους συμπεριφορές, πάντα εις βάρος εκείνων που επιθυμούν να μάθουν (ή να εργαστούν), θεωρούνται "έκφραση δημοκρατίας" και "δικαίωμα".

Αυτοί οι "τελευταίοι μαθητές", μετά τη λαμπρή σχολική τους πορεία θα χρησιμοποιηθούν από τα κόμματα ως κλακαδόροι, εξασφαλίζοντας τελικά τζάμπα πτυχία και διορισμό - αργομισθία εξπρές στο Δημόσιο, ως ανταμοιβή για τους "δημοκρατικούς τους αγώνες", μεταφέροντας κι εκεί ατόφια την "δημοκρατική" πρακτική που έμαθαν στα θρανία, αλλά και τη ...μεγάλη αγάπη τους για την εργασία και τη μάθηση.

Πολύ ταλαιπωρημένη έννοια αυτή η "δημοκρατία", στον τόπο που τη γέννησε...

rouf είπε...

@16xronos
ELEOS ME TON DHMARXO KAI TON ANTIPERIFERIARXI NA LES [ POY DEN MPOROYNE NA TA VROUNE EPITELOUS MPAS KAI ALLAKSEI KATI STO NHSI ] KAI ASE TOYS PAIDIA NA KANOUN AYTO POY PISTEYOUN [ TOYLAXISTON PISTEYOYN SE KATI ].

KALHMERA

rouf είπε...

@LASKA
OPOTE SOY ANEVAZEI O ATSA KANA KEIMENAKI ME KOYLTOYRIARIKO PERIEXOMENO AFHNEIS PANTA ENA POST....GIA OLA TA YPOLOIPA POY GINONTE OLOENA STO NHSI OYTE KOYVENTA.

[OXI OTI EXEIS ADIKO SE OSA ANAFEREIS, APLA EAN TO RIKSOYME OLOI STO KOYLTOYRIARIKO PSEYTOKYRIE-ELEHSON DEN THA ALLAKSEI TIPOTA ]

;)

16xronos είπε...

ρουφ
πιστευουν σε τι???στην ξαπλα???δεν υπαρχει ιδεολογια..αν υπηρχε δε θα ημουν κατα... δεν καταλαβαινω γιατι πρεπει να θετουν τροχοπεδη στην προοδο τη δικια μου του διπλανου μου του χ,ψ κ ω...
αν ηθελαν να αντιδρασουνα ς εβγαζαν μια ανακοινωση κ ασ ελεγαν γι αυτους τους λογουσ εμεισ αντιδρουμε σημερα πχ δε θα μποουμε στη ταξη κ θα ακνουμε διαδηλωση..κ οσοι ηθελαν να πανε...αν ηταν πολλοι θα μετεφερα το μηνυμα τους αφου με λιγα παιδια δε μπορει να γινει μαθημα...αλλα ετσι να ψαχνουμε λγουσ για αν λουφαρουμε ειναι απαραδεκτο!!εγω τοτε που πιστεψα οτι ναι ηταν λογος για καταληψη συμμετειχα ενεργα (το 2008 εμ τη δολοφωναι του αλεξη) και σ διαδηλωσεισ συμμετειχα και συνθημαατ σκεφτηκα και ολα γιατι υπηρχςε λογοσ...βεβαια ακομα και το ηρθθε το ΠΑΜΕ κ ελεγε οτι ειναι πορεια του εβαλαν και ατ τσιρακια τους να βαψουντ α μυαλα των παιδιων μπας και πιασουν κανενα εξττρα στο κομαμ και το καπηλευτηκαν οτι ταχα η μαθητικη πορεια ηταν του ΠΑΜΕ...απο τοτε τουσ συχαθηκα ολους ... στο δι@ολο κ πορεισ κ διαδηλωσεις κ καταληψεις...και αν σ πω και κατια λο με την κατα΄΄ηψη δεν αλλαζει κατι..ειναι παροχημενοσ πια αυτος ο τροποσ διαμαρτυριεσ ας βρουμε νεουσ και ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΥΣ και ας σταματησει αυτη η γελοια κατασταση

youlia olomplava είπε...

Η ευσεβής Ελλαδα δεν έχει χρεωκοπήσει ηθικά, αλλα μόνο οικονομικά λογο εσχατης προδωσιας. Μην δικαιολογεις τους Εφιαλτες αποκαλοντας τον λαο της χωρας σου βλακα και ανηθικο. Οι ανηθικοι και οι προδωτες ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΥΡΙΕΥΟΥΝ με τα κλεμενα, και τις ανηθικες της προτιμησης τους. Συχαινομαι τους υποκριτες που μονο για το καλο του λαου δεν εργαζοντε!

rouf είπε...

@16xronos
TO IDIO LEME ..... AFOU DEN YPARXEI PLEON OFELOS APO THS KATALHPSHS....."VREITE" NEOUS TORPOYS....


P.X. KATALHPSH STA GRAFEIA TOY DHMARXOY, ANTIPERIFERIARXH, EFORIAS KTL.

16xronos είπε...

οποτε παλι αν βασανησω τον κακομοιρη ελληαν πουε κεινη την μερα θα επαιρνε το χ,ψ χαρτι απο την ταδε υπηρεσια... δε το θεωρω σωστο αυτο...

Laska είπε...

@rouf

Γράφω μόνο για ότι θεωρώ ότι έχω μια ολοκληρωμένη άποψη. Υπάρχουν σίγουρα πολλά σημαντικά θέματα, αλλά δεν έχω επαρκή εικόνα για όλα, περιμένω να τη συμπληρώσω από εκείνα που διαβάζω από άλλους. Εξάλλου, έσω τη γνώμη ότι από κάποια "μικρά" φθάνουμε τελικά στα μεγάλα στραβά. Αν π.χ. δεν μάθουμε να μην πετάμε σκουπίδια έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου μας, πώς είναι δυνατόν να έχουμε κατά τα άλλα υπεύθυνη συμπεριφορά ως πολίτες;

@Υοulia
Οι ευσεβείς αποβλακωμένοι έλληνες χρεωκόπησαν πρώτα ηθικά και μετά οικονομικά. Η πρώτη χρεωκοπία είναι που έφερε νομοτελειακά τη δεύτερη.

Μπορεί να μη σ' αρέσει η πραγματικότητα, αλλά οι φθηνοί συναισθηματισμοί δεν την αλλάζουν. Κι ένας από τους πιο φθηνούς συναισθηματισμούς είναι εκείνος που θέλει τον καθένα από εμάς "αθώο κι αμέτοχο" στην καταστροφή να δείχνει πάντα "κάποιους άλλους" ως υπεύθυνους για τις καταχρήσεις, κλοπές, υπεξαιρέσεις, απάτες, βολέματα, ρουσφέτια, σπατάλες, υπερτιμολογήσεις, διορισμούς, ατιμωρησία, θρασύτητα, ανηθικότητα και λοιπά παρόμοια "κατορθώματα" με την πρόθυμη και εξαγορασμένη με δανεικά συμμετοχή των ελλήνων τα τελευταία χρόνια.

Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο "ευσεβής ορθόδοξος έλληνας" "αγανάκτησε" ΜΟΝΟ όταν τελείωσαν τα δανεικά ή απειλήθηκε η αργομισθία του! Τόσα και τόσα χρόνια δεν έβλεπε τίποτα απολύτως στραβό και ψήφιζε πάντα με το χέρι στην τσέπη, ενεργούσε δε συστηματικά λες κι η χώρα ανήκε σε ...εχθρό του!

(Για σένα δεν ξέρω, ίσως έχεις πράγματι το ακαταλόγιστο.)

Νικος είπε...

@Laska. Δεν υπαρχει τιποτα πι βεβαιο απο το οτι η κριση αξιων και η ηθικη χρεοκωπια προηγειται της οικονομικης κρισης και της οικονομικης χρεοκοπιας. Παμε τωρα στο ζουμι.Μεγιστη πλανη οτι για ολα φταιει το ποπολο η οτι εχουμε τους πολιτικους που μας αξιζουν. Ξερω ειναι σαν την κοτα με το αβγο ποιο ειναι ομως το πρωτο κινουν;;Η ευθυνη για την επιτυχια η την αποτυχια ενος συστηματος ειναι του προισταμενου η του υφισταμενου;Αυτα που γινονται επι δεκαετιες στους Δημους τα γνωριζε η οχι το υπουργειο εσωτερικων;Και παει λεγοντας υγεια παιδεια αγροτικη πολιτικη με επιδοτησεις κλπ κλπ Ο "κακομοιρης" με ολες τις ενοιες της λεξης,ο πολιτης, ειναι αναγγασμενος να επιβιωσει και να αναπτυχθει σε αυτο το περιβαλλον "οπως μπορει".Του πεταξανε ενα κομματι ψωμι και αυτος το αρπαξε στον αερα. Τον κανανε συνενοχο. Γιατι η καθοδος ειναι πιο ευκολη απο την ανοδο.Αυτος νομισε οτι κατι εκανε και τωρα ερχεται ο χοντρος για να του πει οτι "μαζι τα φαγαμε". Θα μου πεις εχει δικαιωμα ψηφου αρα ειναι ανω των 18.Εδω παμε στο θεμα παιδια μορφωση καλλιεργεια.Αλλο μεγαλο κεφαλαιο.Αυτοι που κινουν τα νηματα μας θελουν μορφομενους η αμορφοτους;Γιατι αυτοι εχουν και τους λογαριασμους τους παραφουσκωμενους,ειναι στο απειροβλητο,εχουν τα παιδια τους στα διαφορα καλλεγια,και το ποπολο κονταροχτυπιεται με τα ματσουκια πρασινων γαλαζιων καικοκκινων σημαιων.30 χρονια προσπαθουσαν να μας εξαθλιωσουν ηθικα και πολιτισμικα.Τωρα ηρθε η ωρα να μας πηδηξουν.Γιατι το πρωτο ειναι προαπαιτουμενο του δευτερου.Σε καμια περιπτωση δεν ημαστε εντελως αμοιροι των ευθυνων μας .Το ψαρι ομως δεν βρωμαει ποτε απο την ουρα. Ευχαριστω.

Νικος είπε...

*Παιδεια οχι παιδια, Σκουζα.

Μaria είπε...

«Εκφράζω το σεβασμό μου για τους πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι χωρίς να έχουν καμιά ανάμειξη στο μεγάλο χρέος, βρίσκονται τη στιγμή αυτή αντιμέτωποι στην Ελλάδα με πάρα πολύ δύσκολους καιρούς»
Ανγκελα Μέρκελ 27/09/2011

16xronos είπε...

http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/09/blog-post_5671.html

16xronos είπε...

http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/09/blog-post_5671.html

Όχι στις «καταλήψεις» - Ναι στο «Ανοικτό σχολείο»

Ο όρος κατάληψη χρησιμοποιείται όταν οποιαδήποτε άτομα εγκαθίστανται με τη βία σε ένα δημόσιο κτήριο ή οποιαδήποτε περιουσία κοινής ωφέλειας, παρά τη... θέληση της υπηρεσίας που το χρησιμοποιεί , παραμένουν στο χώρο και δεν αφήνουν άλλους να μπούνε μέσα. Ενήλικες πολίτες καταλαμβάνουν δρόμους ή δημόσια κτήρια «κοινής ωφέλειας», φοιτητές καταλαμβάνουν Πανεπιστήμια και τελευταία μαθητές καταλαμβάνουν σχολεία.

Η κατάληψη είναι πράξη ακραία και βίαιη. Φυσικά είναι και παράνομη. Είναι προφανές ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να καταλάβει ένα δρόμο, ακόμα κι αν το αποφασίσουν με πλειοψηφία. Αντίστοιχα και οι φοιτητές ή μαθητές σε καμιά περίπτωση δεν είναι νόμιμο να καταλάβουν περιουσία που δεν τους ανήκει. Τα πανεπιστήμια και τα σχολεία έχουν πρωταρχικό στόχο να υπηρετούν τους μαθητές, αλλά δεν ανήκουν σ΄ αυτούς , ανήκουν σε όλους τους πολίτες, σε όλους τους μαθητές όπως ακριβώς και οι δρόμοι. Σε αντίθεση με την κατάληψη, η απεργία και η αποχή είναι καθ’ όλα νόμιμη και ο καθένας είναι ελεύθερος (σύμφωνα με το νόμο και την ηθική) και έχει το δικαίωμα να προσέλθει στην εργασία ή στο μάθημα, αναλαμβάνοντας την αντίστοιχη προσωπική ευθύνη.

Σήμερα με τα τόσα έντονα και πρωτόγνωρα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στα σχολεία (ελλείψεις βιβλίων!!, κενά εκπαιδευτικών, υποχρηματοδότηση κτλ) , σε συνδυασμό με τα έντονα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που ζούμε, θεωρώ αυτονόητο ότι το σχολείο ηθικά, κοινωνικά αλλά και τυπικά, πρέπει με κάθε θυσία να παραμένει «ΑΝΟΙΚΤΟ» στην κοινωνία. Ανοικτό και χωρίς βιβλία, ανοικτό και χωρίς δασκάλους, αλλά ανοικτό!!!! Με μαθητές , με γέλια παιδιών, με τους γονείς και τη κοινωνία δίπλα αλλά ανοικτό!!! Το σχολείο είναι η κυψέλη της γνώσης, είναι ο χώρος της ελεύθερης έκφρασης και διαμόρφωσης της κοινωνίας, είναι το δεύτερο σπίτι μας , και δεν δικαιούται κανένας και για οποιοδήποτε λόγω να το κλειδώνει ή να το παραβιάζει.

Παρατηρούμε έκπληκτοι το φαινόμενο να πηγαίνουν μερικοί μαθητές, κατευθυνόμενοι και παρακινούμενοι δυστυχώς από τους γονείς τους, στο Διευθυντή του σχολείου και να του ανακοινώνουν ότι αποφάσισαν «κατάληψη». Βεβαίως σε ελεύθερη χώρα ζούμε και ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει. Ο διευθυντής του σχολείου όμως έχει υποχρέωση να τους εξηγήσει ότι αυτό που αποφάσισαν είναι παράνομο, να τους εξηγήσει τις συνέπιες της πράξης γι’ αυτούς και τους γονείς τους αφού είναι ανήλικοι και βεβαίως να τους δώσει διέξοδο αντίδρασης ή διεκδίκησης των αιτημάτων τους με νόμιμες και δημοκρατικές διαδικασίες και ενέργειες.

Αν νομίζουμε ότι το να γίνεται ψηφοφορία από έναν όχλο μαθητών που οι παλιότεροι και μεγαλύτεροι «ασκούν ψυχολογική πίεση» στους μικρότερους, αρκεί για να ονομάσουμε μια διαδικασία δημοκρατική, κάνουμε λάθος. Μια δημοκρατική συνέλευση έχει κανονισμούς που τη διέπουν. Έχει ορισμό της απαρτίας και σαφείς κανόνες. Έχει κατάλογο των μελών , έχει προεδρείο και στις περιπτώσεις των μαθητών έχει επιβεβλημένη παρουσία εκπαιδευτικών που παρατηρούν την ορθότητα των διαδικασιών. Κανένα σχολείο δεν έχει κάνει εκλογές 15μελούς μέχρι σήμερα και κατά συνέπεια, οι συγκεκριμένες «δημοκρατικές διαδικασίες» που επικαλέστηκαν οι μαθητές αλλά ακόμα χειρότερα και οι γονείς των μαθητών που αποφάσισαν κατάληψη , έχουν δύο βασικά προβλήματα: α) Δεν είναι δημοκρατικές β) Δεν είναι διαδικασίες.

16xronos είπε...

(συνεχεια)

Είναι δηλαδή διαδικαστικό το πρόβλημα; Αν οι μαθητές αποφάσιζαν με σωστές διαδικασίες, τότε θα έπρεπε να είναι σεβαστή η απόφαση; Καμία συνέλευση, όσο δημοκρατική κι αν είναι, όσο σωστές και νόμιμες διαδικασίες κι αν έχει, δεν μπορεί να λάβει παράνομες αποφάσεις. Βεβαίως θα αναρωτηθεί κάποιος «σύμφωνοι οι καταλήψεις είναι παράνομες, όμως η πρόοδος και η ευημερία της κοινωνίας μας έχει έρθει από επαναστάσεις και οι επαναστάσεις είναι πάντα παράνομες. Άρα πρέπει να διαλέξουμε ή θα κάνουμε επανάσταση ή δημοκρατικές και νόμιμες διαδικασίες. Επανάσταση και δημοκρατία δύσκολα συμβαδίζουν. Επανάσταση σημαίνει βία. Μπαίνω με το έτσι θέλω, κάνω αυτό που θέλω. Άρα οι γονείς πιστεύουμε ότι την επανάσταση για αλλαγή της κοινωνίας που ζούμε σήμερα θα την ξεκινήσουμε από τα σχολεία και μέσω των παιδιών μας;;;; Οι κοινωνικές επαναστάσεις είναι σοβαρά πράγματα για να αποτελούν εκπαιδευτικές αφορμές διαπαιδαγώγησης των παιδιών μας και το θέμα μας εδώ είναι οι «καταλήψεις».

Όλοι παρακολουθούμε σαν «υπνωτισμένοι» την κοινωνική κατάσταση σήμερα. Η εύκολη λύση και το άλλοθι για όλους, είναι οι πολιτικοί Είναι;;;; . Μήπως πρέπει να κοιτάξουμε στον καθρέφτη μας, για να δούμε τον πραγματικό ένοχο;;;; Η πλειοψηφία δεν τους επέλεξε; Η πλειοψηφία δε τους καλόπιασε; Η πλειοψηφία δε τους παρακάλεσε ή τους έδωσε αξία;;;;

Ακόμα και σήμερα … μετά από όλα αυτά …

- Διαμαρτυρόμασταν έντονα για τα σχολεία που κλείνει η Κυβέρνηση με τις συγχωνεύσεις… και σήμερα κάποιοι επικροτούν (για να μην πω παρακινούν) να κλείσουν τα σχολεία ή τα πανεπιστήμια με καταλήψεις!!

- Και τώρα να βρισκόταν ο… Αγ. Βασίλης και να μας χάριζε το 80% του δημόσιου χρέους και να ξεκινάγαμε από την αρχή…. ως την πρωτοχρονιά θα το είχαμε φτάσει 180%.

Αυτοί είμαστε!! Και είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Ακόμα τα ίδια μυαλά κουβαλάμε!!!! Ακόμα σκεφτόμαστε «τον εαυτούλη μας» , είμαστε οι κριτές των πάντων… χωρίς ίχνος αυτογνωσίας, αφού για όλα φταίνε πάντα οι άλλοι!!!

Ας σκεφτούμε τον άνθρωπο, το συνάνθρωπο δίπλα μας, ας αναδείξουμε τις αξίες που έχουμε ΦΙΛΟΤΙΜΟ και ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ. Ας σκεφτούμε με αίσθημα αλληλεγγύης, προσφοράς και εργατικότητας για την διατήρηση του κοινωνικού ιστού. Η νοοτροπία αλλάζει μέσα από την παιδεία και μέσα από την οικογένεια. Έτσι κάνω την επανάσταση μου ή εκφράζω την αντίδρασή μου ;; χρησιμοποιώντας τα σχολεία και τα παιδιά με «καταλήψεις». Άλλη διαπαιδαγώγηση και άλλα μηνύματα θέλω για τα παιδιά μου. Θέλω ανοικτό σχολείο. Ένα όραμα!!

Μάριος Λουκάτος
Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων Δημοτικού Άνοιξης
Γραμματέας Ένωσης Γονέων Διονύσου
Γονέας μαθητριών Γυμνασίου και Δημοτικού