Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Παραιτήθηκε ο Μητροπολίτης Ζακύνθου.

Με μια χειρόγραφη, πυκνή και μονοσέλιδη, επιστολή του ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος Β΄ έθεσε χθες οικειοθελώς και "σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος" (σύμφωνα με τον στίχο του Κ. Π. Καβάφη) τούς τίτλους του τέλους στην 17χρονη αρχιερατεία του στη γενέτειρά του. Πιστός στις από ετών εξαγγελίες του, απευθύνεται, με ημερομηνία 1 Σεπτεμβρίου 2011, προς την Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, δια του Προέδρου Της Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Μακαριώτατε,Δια της παρούσης προάγομαι να γνωρίσω προς Υμάς την απόφασίν μου, όπως παραιτηθώ του Μητροπολιτικού Θρόνου της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου.Είναι ήδη γνωστόν ότι συνεπληρώθησαν πεντήκοντα έτη Ιερωσύνης, εκ των οποίων τα τριάκοντα και πέντε Αρχιερεύς. Πλέον τούτων ειργάσθην εισέτι δέκα έτη, εκ των οποίων τα τέσσαρα ως ευταξίας (κλητήρας) της Ι. Μ. Ζακύνθου και δύο ως δόκιμος της Ιεράς Μονής του Σινά, ένθα έλαβον τους δύο βαθμούς της Ιερωσύνης.Ήδη άγω το εβδομηκοστόν τρίτον έτος της ηλικίας μου με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς την εμφάνισιν διαφόρων δοκιμασιών της υγείας μου.Η Μητροπολιτική διακονία μου εις την ιδιαιτέραν μου πατρίδα την Ζάκυνθον, η οποία έχει ηυξημένας τελετουργικάς απαιτήσεις, με κατεπόνησε σωματικώς, μη δυναμένου να συνεχίσω, εν πλήρει δυνάμει, ως επιβάλλεται κυρίως εν χαλεποίς καιροίς.Οίκοθεν νοείται, ότι δεν παραιτούμαι της Αρχιερωσύνης και παραμένω εις την διάθεσιν της Εκκλησίας ημών με όσας δυνάμεις παραμένουν εν τη ασθενεί σαρκί μου.Επί δε τούτοις ευχαριστών δια την αποδοχήν ταύτης διατελώ,
Μετά βαθυτάτου σεβασμούαδελφός εν Κυρίω ελάχιστος+ο Ζακύνθου Χρυσόστομοςόλως πρόθυμος.
Ρεπορτάζ: π. Π. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

8 σχόλια:

kostas είπε...

Μητροπολίτης με guts.
Το 'πε και το ΄κανε.
Και μόνο με αυτήν την πρωτόγνωρη για τα εκκλησιαστικά δεδομένα απόφαση γράφει ιστορία.

Ανώνυμος είπε...

ΟΛΑ ΤΑ ΩΡΑΙΑ ΚΑΠΟΤΕ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ

youlia olomplava είπε...

ηλιαχτιδα λαμπρη φωτιζει τους ουρανιους τρουλους για παντα λαμπουν τα θεαρεστα εργα

Sκακιστής είπε...

Γιατί οι Ιεροτέτοιοι γράφουν καθαρεύουσα;

youlia olomplava είπε...

Ηλιακτιδα χρυση φωτισε ουρανιους τρουλους. Θεαρεστα εργα θα λαμπουν αιωνια

Ανώνυμος είπε...

@Σκακιστή
για να εντυπωσιάζουν τους πιστούς

ΠΕΙΡΑΤΗΣ είπε...

Το σπουδαιότερο είναι ότι αποχωρεί έχοντας εξασφαλίσει την ομαλή συνέχεια και διαδοχή του στη Μητρόπολή του.
Μια παραίτηση και αποχώρηση που θα άφηνε μπάχαλο πίσω του δεν θα είχε αξία
Έδειξε άλλη μια φορά την ευφυία του, τη συγκρότησή του και τη χαρισματική φύση του
Βοήθησε πολλούς, αλλά δημιούργησε και εχθρούς. Έκανε λάθη, αλλά προσέφερε και πολλά. Αναμφισβήτητα έδειξε ότι είναι μια σημαντική προσωπικότητα. Του εύχομαι να ζήσει όπως επιθυμεί "εν υγεία" !

GeorgesGlass είπε...

@Pavlius
συμφωνώ απόλυτα.
Δυστυχώς οι περισσότεροι συντοπίτες μας έχουν τον Χρυσόστομο ως τον τοπικό ευεργέτη και αγνό θρησκευτικό ηγέτη τους. Ό,τι και να λέμε τώρα που αποσύρεται από την δημόσια ζωή είναι περιττό. Τόσα χρόνια όμως κανείς δεν άντεξε να τον αντιμετωπίσει, και όλοι οι διαπλεκόμενοι και καταχραστές έπρεπε πάντα να του φιλούν το δαχτυλίδι...
Είναι όμως ένας αρχιερέας που αντιμετώπισε τους φασιστοπαπάδες και χουντοδεξιούς με σθένος χωρίς να αναλωθεί σε κηρύγματα και τηλεπαράθυρα. Και ένας μητροπολίτης που οδηγούσε ο ίδιος το smart του με Μ.Ζ. πινακίδες στο κέντρο της Αθήνας και έδωσε και συνέντευξη στο Penthouse, για προγαμιαίες σχέσεις και διάφορα που ίσως γνωρίζει καλά.