Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Έκλεισαν την έκθεση βιβλίου στην πλατεία!

Τα Βιβλιοπωλεία Πλ. Πλαίσιο (οδός Αλ. Ρώμα 47) & «Θεωρία» (οδός Τερτσέτη 34), συνδιοργανωτές της καλοκαιρινής Έκθεσης Βιβλίου στην Πλατεία Σολωμού, ανακοινώνουμε στο βιβλιοφιλικό κοινό και στους επισκέπτες του νησιού, ότι αναγκαζόμαστε να διακόψουμε την φετινή Έκθεση, υπακούοντας στο νόμο, ο οποίος για εννιά (9) ολόκληρα χρόνια εύρισκε την παρουσία μας θεμιτή στο χώρο αυτό, και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη χρονιά, καλώντας για άλλη μια φορά να συμμετάσχουν μαζί μας και όλους αυτούς που σε περίοδο κρίσης για το χώρο μας, διάλεξαν το δρόμο της άδικης επίθεσης και στέρησαν το αναγνωστικό κοινό της Ζακύνθου από το καλό βιβλίο.
Post: Pl.Al.

20 σχόλια:

@ είπε...

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΕΤΕ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ?
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ...

Μaria είπε...

http://www.ioniannews.gr/kinonia/3334-2011-08-10-05-46-26

PLESSAS είπε...

ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑΤΟΥ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΠΗΓΑΜΕ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΕΠΙΔΕΙ ΚΑΝΑΜΕ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗ ΠΑΤΕΙΑ ΣΟΛΩΜΟΥ.ΟΤΑΝ Ο ΕΙΔΙΟΣ ΕΚΑΝΕ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1990-2000 .ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΙΚΑΣΑΣ..

ΑΝΕΣΤΗΣ ΚΟΚΚΑΚΗΣ είπε...

Δυστυχώς για το νησί, οι βιβλιοπώλες δεν συμπληρωνουμε το αριθμό 30, που πρεπει να υπάρχει για να γίνει σύλλογος Βιβλιοπωλών, ο οποίος είναι και ο μονος αρμόδιος για να διοργανώσει εκθεση βιβλίου, με συμμετοχή όσων μελών επιθυμούν.
Ετσι φτάσαμε στο σημείο αλληλοκαρφώματος μεταξύ συναδέλφων, που μονο καλο δεν κάνουν στη διακίνηση βιβλίων.
Προσωπικά δεν είχα διαθεση να συμμτέχω, αλλά αν θα γίνει του χρόνου συλλογικά, θα είμαι παρών , αντιπροσωπεύοντας 15 εκδοτικους οίκους που φετος δεν είχαν παρουσία..

ΠΕΙΡΑΤΗΣ είπε...

Τα ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ που έχουν γίνει ΣΟΥΠΕΡ-ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ και επεκτείνονται συνεχώς καταλαμβάνοντας κάθε σπιθαμή ελεύθερου χώρου σε πεζοδόμια, ΔΕΝ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ - ΑΣΤΥΝΟΜΙΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΗ - ΔΗΜΑΡΧΟΙ - ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ - ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ - ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΑ ?

babis είπε...

ΑΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΛΑ ΝΟΜΙΜΑ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΤΕ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ. ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΖΑΚΥΝΘΟ ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΡΩΓΟΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΘΕΤΙΚΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ, ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΜΕ.ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΣΑΝ ΤΗ "ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ"

zoi είπε...

Erotiseis pros ton armodio antidimarxo gia na dieykrinistoun polla asxima poy akoygontai:
a.Noeitai ekthesi vivliou xoris o endiaferomenos na mporei na agorasei ena vivlio?An den noeitai,opos ginetai pantou, giati stin adeia poy zitisan oi vivliopoles poy symmeteixan, anagrafotan,gia proti fora meta apo tosa xronia,oti apogoreyetai h polisi vivlion?
b.Se parakeimeno xoro o vivliopolis poy ekane thn minisi poulouse,prin tin ekthesi vivlia,nai i oxi?
Oi apantiseis tou k.Ladikou einai aparaitites.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΚΟΚΚΑΚΗΣ είπε...

Παρεπιπτώντος.. Όλοι αυτοι οι μικροπωλητές της πλατείας Σολωμού και Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων κι ένας βιβλιοπώλης, είναι νόμιμοι χωρις ταμειακή μηχανή; Έχουν παρει άδεια από τον Δήμο;

ΠΕΙΡΑΤΗΣ είπε...

"Παρεπιπτώντος..." (!) σωστός ο κ. Κοκκάκης.
Να προσθέσω ένα ακόμη ερώτημα
Και αυτοί που έχουν άδεια από το Δήμο, πληρώνουν τα δημοτικά τέλη τους;
Μήπως για λόγους διαφάνειας και για να μπορούν κάποιοι να μας κοιτούν στα μάτια, πρέπει να δημοσιοποιούν ανά δίμηνο/τρίμηνο τις εισπράξεις από τα καταστήματα(ονομαστικά για κάθε κατάστημα ανά δημοτική ενότητα και κοινότητα) που καταλαμβάνουν δημοτικούς χώρους;

spmilon είπε...

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ «ΕΚΘΕΣΗ» ΒΙΒΛΙΟΥ

Μετά τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί με την «ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ», που λειτουργούσε στη πλατεία Σολωμού, θα ήθελα να σας ενημερώσω και να σας διευκρινίσω ορισμένες λεπτομέρειες.

1. Ο Νόμος 3377/2005 απαγορεύει τις πωλήσεις βιβλίων στις εκθέσεις από μεμονωμένα βιβλιοπωλεία. Επιτρέπονται μόνο εφ΄ όσον διοργανώνονται από τον συνδικαλιστικό φορέα των βιβλιοπωλών.
2. Οι συνάδελφοί μου αιτούμενοι την άδεια από το Δημοτικό Συμβούλιο Ζακύνθου, βάσει του παραπάνω νόμου, διαβεβαίωσαν το Δ.Σ. και τον κ. Δήμαρχο ότι η έκθεση θα λειτουργήσει μόνο ως έκθεση χωρίς πωλήσεις. Μετά από αυτό ο κ. Δήμαρχος εισηγήθηκε στο Δ.Σ. να επιτραπεί η παραχώρηση του χώρου. Το Δ.Σ. με την απόφασή του - αρ. 356/21-07-2011 -ενέκρινε ομόφωνα την παραχώρηση.
3. Το Πρωτοδικείο Ζακύνθου με την απόφαση 334/04-08-2011, βάσει του ίδιου νόμου, απαγόρευσε στους διοργανωτές της έκθεσης την πώληση βιβλίων χωρίς να τους επιβάλει και το κλείσιμο της έκθεσης, διότι αυτό επιτρέπεται από τον παραπάνω νόμο.
4. Το Δ.Σ. Ζακύνθου στην τελευταία του συνεδρίαση 02/08/2011 γνωρίζοντας ότι παρανόμως πωλούνται βιβλία, παράπεμψε το θέμα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ζακύνθου με την διευκρίνιση ότι, στη περίπτωση που η Εισαγγελική απόφαση είναι καταδικαστική για τους διοργανωτές, αυτή θα αναιρέσει την άδεια παραχώρησης του χώρου. Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής με την απόφασή της, αριθμ. 66/2011 προχώρησε στην αναίρεση της άδειας με το αιτιολογικό της παράνομης πώλησης βιβλίων.
5. Η προτροπή – ερώτημα «γιατί δεν συμμετέχω και εγώ σ’ αυτήν την έκθεση – πώληση βιβλίων» με βρίσκει τελείως αντίθετο στο να παρανομήσω και εγώ έναντι του νόμου και εις βάρος άλλων συναδέλφων μου. Αν θέλαμε να προσφέρουμε κάτι στους βιβλιόφιλους θα μπορούσαμε, εφ΄ όσον πρώτα φτιάξουμε σύλλογο, (στο Επιμελητήριο Ζακύνθου είμαστε εγγεγραμμένοι είκοσι έξη (26) καταστήματα) να διοργανώσουμε μια ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ με παράλληλες εκδηλώσεις γύρω από το βιβλίο, όπως συμβαίνει στις περισσότερες και μεγαλύτερες εκθέσεις ανά την Ελλάδα.

Το να λειτουργήσω για είκοσι (20) ημέρες υποκατάστημα της επιχείρησής μου στην Πλατεία Σολωμού με σκοπό να «κονομήσουμε» και «τα πουλάμε και ένα (1) ευρό ακριβότερα», όπως παραδέχθηκαν οι διοργανωτές ενώπιον του Δικαστηρίου ερωτηθέντες για τους σκοπούς της έκθεσης, εκτός από παράνομο το βρίσκω και αντιδεοντολογικό.
Τέλος οι ΒΙΒΛΙΟΦΙΛΟΙ, Ζακυνθινοί και μη, έχουν τη δυνατότητα να ψάξουν στη βόλτα τους στα Ζακυνθινά Βιβλιοπωλεία και να βρουν αυτό που τους ενδιαφέρει, ενώ την ίδια στιγμή οσφραίνονται τη μυρωδιά που αναδύεται από ένα γεμάτο ράφι βιβλία.


Με τιμή
Σπύρος Μυλωνάς

16xronos είπε...

σας νοιαζει πιο πολυ αν κοβουν αποδειξει οι μεροκαματιαριδες στην πλατεια??που ζητημα αν βγαζουν 50 ευρω την ημερα??? απο τους καθηγηταδες φροντιστες που πολλοι βγαζουν ακομα και 60 ευρω ΤΗΝ ΩΡΑ!!! και ειναι ΟΛΑ ΜΑΥΡΑ-ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ!!!
γι αυτους κανενας δεν θιγεται κ αναρωτιεται αν....κοβουν αποδειξεις....?με συγχωρειτε αλλα νομιζω οτι βλεποντας το δεντρο αν καιγεται χανετε ολοκληρο το δασος...

ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΚΑΝΕΙΣ ΟΜΩΣ ΔΕ ΜΙΛΑ...ΓΙΑΤΙ??
μαλλον σιγουρα καποιος γνωστοσ φιλοσ αδερφος αδερφη 8α κανει το ιδιο αν οχι κ εσεις οι ιδιοι κ γι αυτο δεν νοιαζεστε ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΙΔΕΙΑ ΟΥΤΕ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΥΠΩΘΕΙ ΒΙΒΛΙΑ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΥΝΗΓΑΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ!!!

ΠΕΙΡΑΤΗΣ είπε...

Στο ιδιαίτερο κάνεις ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ προσωπική συμφωνία.
Σου λέει τόσα. Του δίνεις τόσα.
Το κλείνεις ή δεν το κλείνεις.
Είναι προσωπική υπόθεση.
Όταν όμως κάνεις εμπόριο δημόσια, τότε οι κανόνες είναι άλλοι.
Εκείνο που πράγματι είναι αισχρό είναι να "εξωθείς" όντας καθηγητής στην τάξη τους μαθητές σου να κάνουν ιδιαίτερα σε σένα ...
Αυτό είναι εκβίαση, κατάχρηση εξουσίας κλπ κλπ και σε σχέση με αυτό η φοροδιαφυγή ωχριά

16xronos είπε...

κ οι περισσοτεροι απ αυτους δημοσιΑ "ψαρευουν"τα μαθηματα.... πιστευω πως ειναι η ιδια περιπτωση κ πολυ πιο αισχη αυτη που ανεφερα αφου αυτοι που ειναι υπευθυνοι να φωτισουν το πνευμα των μαθητων κ τους πνευματικους τους δρομους οι ιδιοι αποτελουν παραβατικα παραδειγματα....μαλιστα δεν ειναι λιγες φορεσ που εχουν παραδεχτει στη ταξη οτι κανουν ιδιαιτερα σ χαμηλες τιμε κ με λιγα ατομα...ή ακομα και ΔΙΑΡΡΟΗΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ που ειναικατι επισημο!!!φετος υπηρξαν ενας ικανοποιητικος αρι8μος παιδιων που δειθεταν φυλλο με τις λυμενες ασκησεις των θεματων που επεσαν...δεν νομιζω οτι ειναι τυχαιο το γεγονος οτι εκαναν στον ιδιο καθηγητη μαθημα...κ οπως δεν νομιζω ειναι τυχαιο οτι ελεγαν που κανουν μαθημα κ που βρηκαν τις λυσεις...
κατα τη γνωμη μου ιδιατερες συμφνιες κτλπ αποτελουν απλα λλεκτικα παιχνιδια...αμα τ εκανα για τη γνωση δε 8α επαιρναν χρηματα ουτε 8α αισχροκερδουσαν εκμεταλλευομενοι το συστημα της παιδεια..ειναι ολοφανερο πως και οι ιδιοι δενε χουν διαθεση να αλλαξουν την παιδεια γιατι απλα δεν τοςυ συυμφερει αφου χανεται ενας σημαντικος..."μπουναμας".!!! σιγουρα υπαρχουν κ λαμπρες εξερεσεις αλλα πρεπει πιστευω ολοι μας να πουμε φτανει πια σ αυτους που εκμεταλλευονται και δεν σεβονται σ οποιοδηποτε χωρο ανηκουν,,,,για μενα πρωτα πρεπεινα επιστρεψει ο δημαρχος που εριχνε τα καρναβαλια εκατομυρια (σε) βεγγαλικα πωτα να δεσμευτουν οι περιουσιες ΟΣΩΝ ΕΧΟΥΝ ΦΑΕΙ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑκαι υστερα ας μας νοιαξει αν κοβουν ή οχι αποδειξεις οι φουκαραδες της πλατειας....

απλα μαλλον δενε χετε σκεφτει οτι ΙΣΩΣ καποια στιγμη αναγκαστειτε και εσεις να ξεβολευτειτε εντελως απο τις σταθερες και να πατε στην πλατεια να πουλατε κατι...τοτε εχετε σκευτει ποια 8α ειναι η θεση σας??τοτε που θα δουλευετε για να φατε κ οχι για να φατε στ χ,ψ εστιατοριο...τοτε που δε θα σας οιαζουν τα ταξιδια και οι διακοπες...οι μπουφανιες κ οι ζακυνθοφαμφαρες ναλλα η επιβιωση....

δυστυχως πιστευω πως μονο αμα φτασουμε τοσο χαμηλα ισως αλλαξει κατι,πρωτα στη νοοτρπια μας, μεχρι τοτε 8α ακολου8ουμε παθητικα αυτη τη φθινουσα πορια....

16xronos είπε...

κυριε μυλωνα συμφωνα με τα λεγομενα σας δε συμμετειχατε στην φετινη εκθεση βιβλιου αφενος γιατι ηταν παρανομη μιας και πουλουσαν βιβλια κ αφετερου σας βρισκη αντιθετο η αποψη οτι στεινετε ενα υποκαταστημα στη πλατεια και τα "κονοματε"...τα υπολοιπα χρονια που συμμετειχε και το βιβλιοποωλειο σας στην εκθεση δε λειτουργουσατε εισ βαρος των υπολοιπων συναδελφων σας??? εφετος πως αλλαξατε γνωμη για το ολο θεμα???



@ everyone

τελικα μαλλον ο λαος εχει δικιο...η φτωχεια φερνει γκρινια

rouf είπε...

@16xronos

H FTOXEIA NA THYMASE THA VALEI TAKSI STO MPAXALO [ OXI AYRIO TO PROI, ALLA SIGA SIGA ].

16xronos είπε...

αυτο φιλε/φιλη μου ειναι σιγουρο!!το θεμα ειναι οτι μαζι με τα ξερα δυστυχως καιγονται κ τα χλωρα..δεν νομιζω οτι αξιζει σ ολους το να φταουν πολυ χαμηλα... σιγουρα ειναι λιγοι αυτοι που δεν τους αξιζει αλλα οπως και να χει ειναι αδικο...αλλα μαλλον δεν υπαρχει αλλος δρομος...

16xronos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
spmilon είπε...

Αγαπητέ 16χρονε,
Εγώ δεν συμετείχα ποτέ σε αυτή την έκθεση από το 2003 που ξεκίνησε.
Από το 2005 που βγήκε ο νόμος ήταν παράνομη.
Οι εκθέσεις που έκανα εγώ γινόντουσαν στο Πνευματκό Κέντρο με παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις (αφιέρωμα στη Ζακυνθινή λογοτεχνία υπό την αιγίδα της ένωσης φιλολόγων, αφιέρωμα στον
Κάλβο σε συνεργασία με τον Δήμο Ζακύνθου και την Νομαρχία, αφιέρωμα στον Σολωμό κ.λ.π.) και σταμάτησαν το 1994.

spmilon είπε...

Αγαπητέ 16χρονε,
Εγώ δεν συμετείχα ποτέ σε αυτή την έκθεση από το 2003 που ξεκίνησε.
Από το 2005 που βγήκε ο νόμος ήταν παράνομη.
Οι εκθέσεις που έκανα εγώ γινόντουσαν στο Πνευματκό Κέντρο με παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις (αφιέρωμα στη Ζακυνθινή λογοτεχνία υπό την αιγίδα της ένωσης φιλολόγων, αφιέρωμα στον
Κάλβο σε συνεργασία με τον Δήμο Ζακύνθου και την Νομαρχία, αφιέρωμα στον Σολωμό κ.λ.π.) και σταμάτησαν το 1994.

DIONISIS L MARGARIS είπε...

θα μπορουσε να γινει μια κοινη εκθεση βιβλιου μονο με βιβλια ζακυνθινου περιεχομενου,για να γνωρισουν και οι επισκεπτες του νησιου τη Ζακυνθινη Λογοτεχνια,με δυνατότητα πώλησης.Αυτό όμως δεν γινόταν,μέσα στα ζακυνθινά υπήρχαν και εφήμεροι,πιασάρικοι τίτλοι.Ας γίνει ενας προσωρινός σύλλογος βιβλιοπωλών νομού.Ο νόμος δίνει αυτή τη δυνατότητα,έστω και αν δεν υπάρχουν 30 βιβλιοπώλες.Πάντως κάθε καλοκαίρι σε παρα πολλά μέρη της Ελλάδος γίνονται υπαίθριες εκθέσεις βιβλίων(Βόλος,Κέρκυρα,Κυκλάδες κλπ.).Απ τη στιγμή όμως που οι βιβλιοπώλες δεν συμφωνούν τον λόγο δυστυχώς!!!!!τον έχει ο νόμος!!!!