Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Μια ψύχραιμη έρευνα για το Λαγανά.

Νέοι από όλη την Ευρώπη δίνουν ραντεβού στη Ζάκυνθο.
Αν τους ρωτήσεις για την ελληνική κρίση, θα απαντήσουν "Zante!" για τις κινητοποιήσεις "Party!" και, τελικά, για το τι είδαν στην Ελλάδα θα απαντήσουν... "Laganas!" Το Patranews.gr κάνει αφιέρωμα στον "παρεξηγημένο" τουρισμό του Λαγανά, τα χιλιάδες ραντεβού μέσω facebook και τον θρύλο της "Zante". "Πετάμε την Κυριακή! Θα μείνουμε για δέκα νύχτες!" . Η Hannah από το Yorkshire "προειδοποιεί" και δίνει ραντεβού. Λίγο παρακάτω, η Emma επίσης αδημονεί: "20 μέρες ακόμα πριν τα κορίτσια από το Λονδίνο αναστατώσουν την Zante!" ενώ η Amy μετράει ώρες: "61 ώρες ακόμη για να πετάξουμε!". Πιο δίπλα, ο Λου έχει βυθιστεί στην μελαγχολία: "Δύσκολο να επιστρέφεις από την Zante! Ήταν οι καλύτερες 10 ημέρες της ζωής μου!". Όλα τα παραπάνω είναι μόνο ελάχιστες από τις χιλιάδες δημοσιεύσεις νεαρών, αγοριών και κοριτσιών, από την Μεγάλη Βρετανία, την Σουηδία και άλλες χώρες, οι οποίοι όλη την χρονιά ζουν και αναπνέουν με μια και μοναδική προσμονή: Να χορέψουν, να διασκεδάσουν, να κολυμπήσουν και... φυσικά, να πιουν, στην αγαπημένη τους Zante, ακολουθώντας ένα ασταμάτητο hangover και ξεχνώντας τελείως την καθημερινότητά τους, όντας... διαφορετικοί άνθρωποι! Όπου "Zante" βάλτε την Ζάκυνθο και συγκεκριμενοποιείστε στην γραφική περιοχή του Λαγανά, η οποία τόσο έχει συζητηθεί - και ενίοτε δυσφημιστεί - για τους "ανάλαφρους" και "δεινούς διασκεδαστές" τουρίστες που φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι. Καταστροφή και δυσφμήμιση για το νησί ή μήπως μια σταθερή οικονομική πηγή από μάλλον παρεξηγημένους πελάτες; Το ...η συνέχεια εδώ.

...Patranews.gr επιχείρησε να προσεγγίσει το θέμα από μια διαφορετική σκοπιά και μπήκε στην ψυχολογία των επισκεπτών, οι οποίοι, ουκ ολίγες φορές, με τα καμώματά τους, αντιμετωπίστηκαν ως... ανεπιθύμητοι λαθρομετανάστες.
ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Το μεγαλύτερο γκρουπ του facebook που αφορά στην Zante (Ζάκυνθος) φτάνει στα 12.000 μέλη. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για άτομα νεαρής ηλικίας, μέχρι 25 ετών, που έχουν προγραμματίσει στην Ζάκυνθο τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Μάλιστα, εάν ρίξει κάποιος μια ματιά στις πληροφορίες τους - εφόσον δεν τις έχουν "κλειδώσει" - αντιλαμβάνεται ότι, σε μεγάλο ποσοστό, και υψηλό μορφωτικό επίπεδο διαθέτουν και αποκατεστημένοι επαγγελματικά είναι: Ενδεικτικά, με μια μικρή έρευνα στο σχετικό γκρουπ, συναντήσαμε την Larissa, σύμβουλο πωλήσεων σε μεγάλη εταιρεία, την Shannen, που δουλεύει ως μπέιμπι σίτερ, την Ruth, που είναι απόφοιτος μεγάλου Πανεπιστημίου, και τόσους άλλους ακόμη με επαγγελματικές θέσεις και σπουδές. Τι προκύπτει στην πορεία και... ξεφεύγουν; Πολύ απλά, είναι αποφασισμένοι να αφήσουν τις αναστολές στα αεροδρόμια και να κατέβουν στον Λαγανά... έτοιμοι για όλα, κάνοντας διακοπές χωρίς όρια! Αλλωστε, είναι ξεκάθαρο από την αρχή ότι δεν τους ενδιαφέρει ούτε να μάθουν για τον Σολωμό και τον Κάλβο, ούτε να αδράξουν την ευκαιρία για να επισκεφθούν περισσότερες ομορφιές και μνημεία της Ζακύνθου ή, ακόμη, και την γειτονική Κεφαλονιά: Όλες οι διακοπές τους είναι ο Λαγανάς, τα πάρτυ και τα νυχτερινά μαγαζιά που, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, φιλοξενούν συμπατριώτες τους. Δηλαδή, να βρεθούν, να διασκεδάσουν όλοι μαζί και να κάνουν ό,τι η τυπική καθημερινότητα απαγορεύει στην πατρίδα τους! Έτσι, ο κεντρικός δρόμος του Λαγανά, (όπως αντίστοιχα τα Μάλια Κρήτης και ο Κάβος Κέρκυρας) είναι κάτι σαν την... Μέκκα της διασκέδασης: Το τυπώνουν σε μπάνερ, σε μπλουζάκια και το περιμένουν όλο τον χρόνο: "The only way is Zante".
ΕΡΧΟΝΤΑΙ...ΝΕΟΙ, ΩΡΑΙΟΙ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ
Οι ημερομηνίες άφιξής τους είναι συνήθως προκαθορισμένες. Το Facebook τους βοηθάει, ενδεχομένως, και στην ανεύρεση νέων γνωριμιών πριν ακόμη εμφανιστούν στον Λαγανά. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, καταφθάνουν στο νησί με μεγαλύτερες παρέες, οι οποίες σχεδόν ποτέ δεν είναι μεικτές, και αυτός μάλλον είναι ένας λόγος παραπάνω για να... ιντριγκάρει την ατμόσφαιρα. "Οκτώ κορίτσια από το Λονδίνο έρχονται από τις 10 έως τις 18 Ιουλίου!", ενημερώνει η Courtney, ενώ η Katie είναι πιο "επιθετική": "Δεκαπέντε μέρες ακόμα, μέχρι 5 κορίτσια από το Cambridge να κάνουν... αταξίες!", και πάει λέγοντας, με την Zante να γίνεται όνειρο θερινής - και χειμερινής - νυκτός, αποτελώντας, για όσους δεν έχουν κάνει το ταξίδι, κάτι σαν... μύθο τον οποίο... καλούνται να ζήσουν στο έπακρο.
ΤΑ ΟΡΓΙΑ, ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ
Η μεγάλη πληγή για τον Λαγανά - όπως και για άλλες περιοχές που φιλοξενούν αυτού του είδους τον τουρισμό - προέκυψε όταν πλέον άρχισαν να δημοσιοποιούνται εικόνες με ακραίες συμπεριφορές τουριστών, οι οποίες, σε ορισμένες περιπτώσεις έφταναν τα όρια της παράβασης του ποινικού δικαίου: Σεξουαλικά όργια μέσα και έξω από τα καταστήματα (ακόμη και για αντίστοιχους "διαγωνισμούς" σε κοινή θέα έχει γίνει λόγος) αλλά και επιθέσεις, κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες, σε ανυποψίαστους διερχόμενους, από Αγγλους που βρίσκονταν σε κατάσταση μέθης. Χρόνο με τον χρόνο, η "ελευθεριότητα" των Βρετανών αποτέλεσε πρώτο θέμα συζήτησης, λαμβάνοντας μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις τις διαστάσεις του... αστικού μύθού, καθώς έγινε αναφορά και σε περιστατικά τα οποία είτε δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα είτε δεν είχαν λάβει χώρα στην περιοχή. Πάντως, το όλο κλίμα είχε σαν αποτέλεσμα να γίνει εντονότερη η παρουσία της Αστυνομίας, ενώ δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις που οι επιχειρηματίες θορυβήθηκαν και κλήθηκαν να ελέγξουν τις αντιδράσεις των πιο "θερμοκέφαλων" τουριστών, καθώς η φήμη είχε αρχίσει να γυρίζει "μπούμερανγκ" στραπατσάροντας το προφίλ της Ζακύνθου.
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ
Τα στιγμιότυπα που κατά καιρούς έκαναν τον γύρο του κόσμου, και προέρχονταν είτε από ελληνικά είτε από διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα, αλλά και ερασιτεχνικές λήψεις, προκαλούσαν αντιδράσεις και σχόλια που, σχεδόν πάντα, κατέληγαν σε πολιτική αντιπαράθεση, κατά κύριο λόγο σε τοπικό επίπεδο. Φορείς και επιχειρηματίες της Ζακύνθου θεώρησαν - και θεωρούν - ότι οι ακραίες συμπεριφορές ορισμένων από τους τουρίστες χαλάνε την αισθητική και προσβάλουν την εικόνα του νησιού, χωρίς παράλληλα να προσφέρουν την ανάλογη οικονομική "ένεση" στα ταμεία των επιχειρήσεων. Στην αντίπερα όχθη, όπως προαναφέρθηκε, οι επιχειρηματίες νυχτερινών καταστημάτων βρέθηκαν επανειλημμένως σε δύσκολη θέση, διαβεβαιώνοντας, ωστόσο, ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να "κρατήσουν τα γκέμια" και να περιοριστούν οι έντονες καταστάσεις, αν και θεωρούν ότι τα ΜΜΕ ανατροφοδοτούν κάθε καλοκαίρι τις κακές εικόνες του παρελθόντος με πλάνα προηγουμένων "αμαρτωλών" ετών. "Αντίθετα, προβάλλουν συνεχώς την Μύκονο, λες και δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει εκεί και, μάλιστα, από Ελληνίδες, εάν το θέμα είναι πολιτισμικό!", ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση επιχειρηματία της Ζακύνθου.
ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΙ ΟΙ "ΑΦΟΡΙΣΜΟΙ";
Στην πραγματικότητα, ο Λαγανάς Ζακύνθου είναι μια γραφικότατη περιοχή, την οποία αξίζει ο καθένας να επισκεφθεί. Διαθέτει πάρα πολλές επιλογές και ομορφιές και, σίγουρα, παρά το γεγονός ότι οι Βρετανοί, οι Σουηδοί, οι Σέρβοι και λοιπές... δημοκρατικές δυνάμεις είναι η πλειοψηφία των επισκεπτών, δεν σημαίνει ότι αποτελεί και γκέτο, ιδίως τις πρωινές και απογευματινές ώρες. Όσον αφορά τώρα στη νύχτα, με βάση την παραπάνω περιγραφή, ίσως να γίνεται αντιληπτό ότι η αλήθεια είναι κάπου στην μέση. Όπως προκύπτει, πράγματι οι Αγγλοι, κυρίως, επισκέπτες, ζουν στον δικό τους κόσμο και ρυθμούς, έχοντας στην διάθεσή τους έναν μακρύ δρόμο που οδηγεί στην παραλία ο οποίος τα βράδια παραπέμπει σε... αγγλική παροικία: Διασκέδαση στα ακούσματά τους και τα μέτρα τους, εξυπηρέτηση από υπαλλήλους που είτε είναι συμπατριώτες τους είτε μιλούν άπταιστα την γλώσσα τους, ακόμη και επιλογές σε φαστ φουντ που έγκεινται περισσότερο στην δική τους κουλτούρα, προερχόμενα από γνωστά franchise, σε ένα σκηνικό που μοιάζει... σαν Αγγλία σε ελληνικό έδαφος. Προσθέστε και το γεγονός ότι έχουν την αίσθηση της απόλυτης ελευθερίας (την οποία κάποιες φορές καταχράζονται) και έχετε την απόλυτη εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει. Αυτό, βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι αποτελεί άβατο για τους Έλληνες: Τουναντίον, αξίζει μια βόλτα στον κεντρικό δρόμο την νύχτα, μόνο και μόνο για παρατηρήσει κανείς πώς διασκεδάζουν και ξεδίνουν οι κατά τα λοιπά... "τυπικοί" και "ψυχροί" Αγγλοι, Σκωτσέζοι κ.ά., σε ένα φόντο που είτε θα σας κουράσει είτε θα σας παρασύρει. Πάντως, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι πρόκειται για ένα μόνο τμήμα και όχι ολόκληρο τον Λαγανά, όπως εσφαλμένα ίσως έχει διαδοθεί. Όσο για την αποδοτικότητά του στην τοπική οικονομία; Έχουν ακουστεί πολλά, κυρίως αρνητικά, όταν όμως η συζήτηση αφορά μια περιοχή με ανάλογα πλεονεκτήματα, είναι δεδομένο ότι ο καθένας έχει κάνει τις επιλογές του. Εξάλλου, σε περίοδο κρίσης, ποιος μπορεί να πει ότι ακόμη και οι "ατακτοι" Βρετανοί της Ζακύνθου μας είναι περιττοί;

Post: Chr.Athan.
Copy: patranews.gr

Bookmark and Share

1 σχόλια:

rouf είπε...

VRE TI MAS LES????
SE POIO ERGO TA EIDES OLA AYTA????

POS APOKALEIS TOYRISTA KAPOION POU PINEI OLOI MERA STO MPALKONI TOY KSENODOXEIOY MPYRES APO TO SUPER MARKET KAI TIS 01:00 TO VRADY PIGENEI STA CLUBS XORIS NA EXEI MIA STIN TSEPH, APO THN ALLH POS APOKALEIS EPAGGELMATIES TOYS KYRIOYS ME TA CLUBS APO THN STIGMH POY POYLANE 5 EURO 4 COCKTAILS.

POS APOKALEIS KAPOION TOYRISTA POY ERXETE STO NHSI ME 278 LIRES AGGLIAS GIA 7 HMERES.

POS APOKALEIS GRAFIKI MIA PERIOXI POY TO MONO POY EIXE APOMEINEI GRAFIKO HTAN TA ALMYRIKIA STIN PARALIA TA OPOIA TA KSEKOLOSAN H EPAGGELMATIES MAGAZATORES TIS PERIOXIS GIATI TA MAGAZIA TOY EPREPE NA TA PANE PANO STO KYMA.

TO MONO POY EXEI MEINEI GRAFIKO EINAI H MIKROPOLITES THS PARALIAS OPOS EPISIS KAI OI KINEZOI MASSER KATHOS EPISIS KAI OI VOYLGAROI, SKOPIANOI KTL FROUTOSALATADES

POS MPOREIS KAI VASIZEIS THN SKEPSH SOU SE ENA PAGE TOY FACEBOOK ME 785 ATOMA KAI NA ANAFEREIS TON ARITHMO 12000 POY EXEI NA KANEI ME TO SITE POY ORGANONEI TA PARTIES STO NHSI KAI OXI ME TO FACEBOOK

ME LIGA LOGIA GIA NA MHN SPATALAO KAI XORO STO BLOG.

FILE KALH H ISTORIA SOU ALLA EKTOS TOPOY KAI XRONOY.