Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Θα είναι Ζακυνθινή η επόμενη ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων;

Σήμερα το μεσημέρι, θα μάθουμε αν θα είναι η Ζακυνθινής καταγωγής Μαρία Βασιλάκου αυτή που θ' αντικαταστήσει τον Μιχάλη Τρεμόπουλο στο Ευρωκοινοβούλιο ή ο επόμενος στη σειρά Νίκος Χρυσόγγελος σύμφωνα με την αρχή της εναλλαγής που εφαρμόζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι στις θέσεις ευθύνης. Όλα θα κριθούν από τις πολιτικές εξελίξεις στην Αυστρία, όπου πολιτεύεται η συμπατριώτισσά μας, ως επικεφαλής της ομάδας των Αυστριακών Πράσινων και από το κατά πόσον θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για το ρόλο που θα κληθεί να παίξει το κόμμα του οποίου ηγείται. Το Πράσινο κόμμα της Βιέννης και η Μαρία Βασιλάκου, αναμένουν ν' ακούσουν από το στόμα του δημάρχου της πόλης Μίχαελ Χάουπτ, αν οι Σοσιαλδημοκράτες αποφάσισαν τελικά να συνεργαστούν με το κόμμα των οικολόγων, στην τετραετή διακυβέρνηση της αυστριακής πρωτεύουσας. Οι μέχρι τώρα συνομιλίες των Σοσιαλδημοκρατών με το Λαϊκό ( Συντηρητικό ) κόμμα δεν απέδωσαν κι όλα δείχνουν, ότι στη Βιέννη θα γίνει το πείραμα του "Μονάχου", που οι εκεί Πράσινοι συγκυβερνούν με τους Σοσιαλδημοκράτες. Μάλιστα ο Σοασιαλδημοκράτης δήμαρχος του Μονάχου, βρέθηκε στη Βιέννη και πιέζει προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι Πράσινοι της Βιέννης, επωφελήθηκαν από την πτώση των άλλων κομμάτων (πλην των εθνικιστών) και βρέθηκαν ανέλπιστα στην πλεονεκτική αυτή θέση.
Bookmark and Share

1 σχόλια:

Unknown είπε...

Όχι δε θα είναι:
Η (Ζακυνθινής καταγωγής) επικεφαλής των Πράσινων της Βιέννης, Μαρία Βασιλάκου, φαίνεται πως θα είναι η πρώτη αντιδήμαρχος και αναπληρώτρια τοπική κυβερνήτης, όπως αποφάσισε το προεδρείο των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η Βασιλάκου "είχε βρεθεί στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου των Ελλήνων Οικολόγων-Πρασίνων στις περσινές ευρωεκλογές, με μια υποψηφιότητα «αλληλεγγύης», όπως την είχε χαρακτηρίσει τότε, για να συνδράμει στον προεκλογικό τους αγώνα".

Είναι ακριβώς η επιχειρηματολογία της Μαρίας, που μάλλον αποχαιρετά την προοπτική να πάει στις Βρυξέλλες και να αντικαταστήσει τον απερχόμενο Μιχάλη Τρεμόπουλο, του οποίου τη θέση ως ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων θα πάρει τώρα ο επόμενος στη σειρά Νίκος Χρυσόγελος.

Κολύμπι στα βαθιά νερά της πολιτικής, ετοιμάζεται να κάνει η Μαρία Βασιλάκου, στο δημοτικό συμβούλιο που θα κυβερνήσει την αυστριακή πρωτεύουσα.
Της αναθέτουν το χαρτοφυλάκιο του μεταναστευτικού. Δηλαδή ίσως το δυσκολότερο θέμα. Γιατί πάνω σ' αυτό το ζήτημα, παίχτηκε κυρίως η πολιτική αντιπαράθεση, στις εκεί πρόσφατες εκλογές. Με δεδομένο ότι τα δυο εθνικιστικά κόμματα έφθασαν στο 28%, έχοντας ως προμετωπίδα των στόχων τους, την μείωση των μεταναστών, τώρα η νέα πολιτική προϊσταμένη του Δήμου της Βιέννης, θα πρέπει ν' αποδείξει, ότι έχει λύσεις αποτελεσματικές, για την μη αύξηση αφ' ενός της δυναμικής των εθνικιστών κι αφ' ετέρου, για την προστασία του οικολογικού κινήματος, από τις επιπτώσεις που μπορούν να συσχετιστούν με την εν γένη πολιτική της, στο συγκεκριμένο θέμα. Η θέση της είναι κρίσιμη, όπως τονίζουν τα ρεπορτάζ που έρχονται από τη Βιέννη. Υπάρχει ήδη η διάσπαση στο Πράσινο κόμμα στη Βιέννη και πρέπει ν' αντιμετωπιστεί με προσοχή το όλο ζήτημα, για να μην υπάρξει περεταίρω χάσμα (από άστοχες τυχόν ενέργειες), ανάμεσα στους εκεί realos (Βασιλάκου, Βαν Μπέλεν, Γκλάβισνιγκ) και τους Fundis (που έχουν μεγάλη απήχηση σε παραδοσιακά πράσινα δημοτικά διαμερίσματα της Βιέννης).

Από την άλλη, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα έκανε αυτό τον πολιτικό ελιγμό και δέχθηκε τη συνεργασία με τους Πράσινους, χωρίς να υπόσχεται ότι το πολιτικό αυτό πείραμα, θα ανταποκριθεί σε όλη την Αυστρία. Η Μαρία Βασιλάκου δηλώνει ότι θα πολιτευτεί υπεύθυνα. Αρνήθηκε όπως σημειώνει, την τιμή της υπουργοποίησής της από την ελληνική κυβέρνηση και τη θέση του Ευρωκοινοβουλίου από τους Έλληνες Πράσινους.