Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Το μέλλον είναι εδώ, φτιάχτηκε διάφανο αλουμίνιο.

Αν σου έλεγαν ότι μπορείς να δεις μέσα από μια μεταλλική επιφάνεια, θα το πίστευες; Κι όμως είναι πραγματικότητα. Κατασκευάστηκε διάφανο αλουμίνιο! Ισχυρότερο από γυαλί, με πολλές στρατιωτικές και εμπορικές εφαρμογές, αυτό το αξιοθαύμαστο υλικό βρίσκεται σε ήδη σε πιλοτική φάση. Το υλικό που είχε χρησιμοποιηθεί στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας Star Trek,είναι πλέον πραγματικότητα και κατασκευάζεται από την ανάμειξη ρουμπινιών, και ζαφειριών. Για την ώρα δοκιμάζεται σε κομμάτια υπολογιστών και άλλων ηλεκτρονικών ειδών. Επίσης δοκιμάζεται στα συμβατικά κουτάκια αναψυκτικών καθώς και για τη θωράκιση των παραθύρων των στρατιωτικών οχημάτων. Με κόστος 10 δολάρια ανά τετραγωνική ίντσα, είναι αρκετά ακριβό για καθημερινή χρήση, αλλά σύντομα η αξία του θα πέσει σε λογικά επίπεδα.
Bookmark and Share

3 σχόλια:

{Marianna} είπε...

Αν δεν κάνω λάθος και πρόκειται για το ίδιο πράγμα, αυτό το νέο υλικό ονομάζεται «μετα-υλικό» και η κατασκευή υλικών με αυτές τις ιδιότητες μελετάται πολλά χρόνια τώρα (το ξέρω γιατί έκανα εργασία γι’ αυτά στο... γυμνάσιο, πριν 5-6 χρόνια δηλαδή). Επιτέλους λοιπόν ολοκληρώθηκαν! Αυτά τα υλικά έχουν την ιδιότητα να ανακλούν το φως και να το κάνουν να «κυλά» γύρω τους, όπως το νερό γύρω από μια πέτρα, κι αυτό είναι που τα κάνει αόρατα!...

Δες εδώ!
http://el.science.wikia.com/wiki/%CE%9C%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%8B%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CF%8C

Ανώνυμος είπε...

{Μarianna},

Στην πραγματικότητα, το φύλλο της φωτογραφίας δεν είναι διαφανές αλουμίνιο, αλλά διαφανής αλουμίνα, δηλ. το οξείδιο του αλουμινίου, Al2O3.

Η αλουμίνα έχει σημαντικά διαφορετικές ιδιότητες από το μεταλλικό αλουμίνιο. Είναι πολύ καλός μονωτής, πολύ σκληρή και σχετικά καλός αγωγός της θερμότητας (σε σχέση με άλλα κεραμικά υλικά).

Η πάνω φωτογραφία είναι η μόνη πραγματική φωτογραφία (ημι)διαφανούς αλουμίνας, οι άλλες φωτογραφίες είναι πλαστικών υλικών και άσχετες με το θέμα του post. Το συγκεκριμένο υλικό της πάνω φωτογραφίας δημιουργήθηκε με θέρμανση ειδικού φύλλου αλουμινίου στους 1200 βαθμούς Κελσίου παρουσία οξυγόνου.

Όσον αφορά στα μετα-υλικά με πρακτικά εκμεταλλεύσιμες ιδιότητες, ναι μεν οι έρευνες έχουν φθάσει στα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα, αλλά ακόμα έχουμε κάποιο δρόμο μέχρι τις καθημερινές πρακτικές χρήσεις...

Το πραγματικά "διαφανές αλουμίνιο" προς το παρόν είναι εργαστηριακό αξιοπερίεργο, μια ουσιαστικά νέα κατάσταση της ύλης, που διαρκεί μόνο περίπου 40fs και δημιουργείται με εντοπισμένο "βομβαρδισμό" ενός λεπτότατου φύλλου αλουμινίου με παλμό laser εξαιρετικά μεγάλης ισχύος και μικρής διάρκειας.

{Marianna} είπε...

Μάλιστα, μάλιστα! Οπότε έκανα λάθος, τα μετα- υλικά έχουν μείνει εκεί που τα άφησα! :P Σε ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση, πολύ ενδιαφέροντα όσα μου έγραψες, μιας και είμαι άσχετη στο χώρο των φυσικών επιστημών! :)