Μιας και φουντώνει η αγωνία ορισμένων λαμπρών, αυτοδημιούργητων Ζακυνθίων αιρετών, αίματος εξ αίματός μας και σαρκός εκ της σαρκός μας, για το αν θα κάτσει και πάλι ο λίαν ευτραφής πισινός τους σε καρέκλες με θέα τη μαρμίτα, ας θυμηθούμε το σημαντικό έργο τους για τους νέους συμπολίτες μας στη Ζάκυνθο! Βέβαια, είναι λίγο δύσκολο να θυμηθούμε κάτι ανύπαρκτο, αλλά θα μας βοηθήσει το video του ποστ, trailer της ταινίας «Τα Παιδία Δεν Παίζει», που είναι η ιστορία μιας παρέας παιδιών στην Πάτρα, ηλικίας 9-14 ετών, που αγωνίζονται για δύο χρόνια να φτιάξουν έναν ελεύθερο χώρο για παιχνίδι στη γειτονιά τους (οι κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες δεν αλλάζουν και πολύ από τόπο σε τόπο στην ελληνική επικράτεια). Η ιστορία ξεκινά από το καλοκαίρι του 2008, όταν τέσσερις μαθητές, μην έχοντας που να παίξουν και αντιμετωπίζοντας διαρκώς το πρόβλημα των αγανακτισμένων γειτόνων, απευθύνονται στο δήμαρχο της πόλης. Στον αγώνα αυτό που ξεκίνησαν έχουν μαζί τους και μια κάμερα που κατέγραφε όλη αυτή την προσπάθεια μέχρι και το φθινόπωρο του 2009, όπου όλα έδειχναν πως δεν θα υπάρξει κάποια λύση. (Η λύση για τα συγκεκριμένα παιδιά δόθηκε τελικά, κάπως κατόπιν εορτής, από τον Δήμαρχο κ. Φούρα, φέτος την Άνοιξη). Το περασμένο Σάββατο το πρωί, η ταινία προβλήθηκε από το BBC World, για να γίνουν παγκόσμια γνωστά τα υψηλά ιδανικά μας ως κοινωνία. Πίσω στα δικά μας τώρα, σε μια Ζάκυνθο απολύτως εχθρική για τα παιδιά, χωρίς αξιοπρεπείς δημοτικούς χώρους παιχνιδιού και άθλησης, χωρίς Κέντρα Νεότητας, χωρίς καμμία μέριμνα για τους αυριανούς πολίτες. Στη Ζάκυνθο του μεγαλύτερου κατα κεφαλήν εισοδήματος στην Ελλάδα, δεν λειτουργεί πια ο Δήμος λόγω διαχειριστικών ατασθαλιών ύψους πολλών εκατομμυρίων, ενώ την ίδια στιγμή οι νέοι συμπολίτες μας πρέπει να πηδάνε μάντρες σχολείων για να παίξουν λίγο μπάλα. Ακόμα μια γερή δόση Σ.Κ.Α.Τ.Α., για να υπερηφανευόμαστε ως κοινωνία για τα χάλια μας και να συνειδητοποιήσουμε ποιο είναι το πραγματικό μας ενδιαφέρον για τους νέους.
*Σ.Κ.Α.Τ.Α. = Σημαντικά Κατορθώματα Αιρετών Τοπικής Αυτοδίοίκησης
Post: ΑΗΤΟΜΑΧΟΣ
5 σχόλια:
Το κερασάκι στην τούρτα σχετικά με την ταινία αυτή, είναι ότι έπεσε θύμα της λογοκρισίας του Υπουργείου Βλακείας και Δια Βίου Μαλάκυνσης!
(http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artid=4576992) - προσέξτε λογικές των "λογοκριτών" του Υπουργείου (από "ΤΑ ΝΕΑ" (σε παρένθεση τα σχόλια)):
"Η επιτροπή ανήκει (διαβάζω ολόκληρο τον τίτλο) στον Ενιαίο Διοικητικό Τοµέα Πρωτοβάθµιας και Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης Διευθύνσεως Συµβουλευτικού και Επαγγελµατικού Προσανατολισµού και Εκπαιδευτικής Δραστηριότητας». Θεέ µου. Σαν να βλέπω την «Δίκη» του Κάφκα. Από τα πρακτικά λοιπόν. Με τα ονόµατα των «λογοκριτών». Με την υπογραφή της υπευθύνου Ευσταθίας Φουσέκη:
Η κυρία Γκίκα: Η ταινία κουραστική (σχόλιο κριτικής), τα παιδιά βρίζουν (όχι, κάνουν τον σταυρό τους επί 24ώρου βάσεως), το µήνυµα είναι λάθος (το µήνυµα δηλαδή να ζητάς µισό πόντο αλάνας να παίξεις για να απαλλαγείς από την τηλεοπτική αφασία).
Κυρία Σακοπούλου: Κακό πρότυπο συµπεριφοράς για τα παιδιά γιατί τους δείχνει να έχουν δικαιώµατα χωρίς υποχρεώσεις (εννοεί επειδή τα τέσσερα αυτά πλάσµατα ζητούν, διεκδικούν το αυτονόητο. Μάλιστα, µια από τις δύο κοπέλες φωνάζει µέσα στον καηµό της «αρνούµαι να κάψω τον σκληρό µου δίσκο - εννοεί το µυαλό της - βλέποντας διαρκώς Ιnternet).
Κυρία Μαβίλη: Προφανώς οι χορηγοί δεν είδαν την ταινία. Αν την έβλεπαν, δεν θα την επιχορηγούσαν. Είναι σκληρό ριάλιτι επικίνδυνο για τα παιδιά. Εµφανίζει την Ελλάδα σαν τριτοκοσµική χώρα (µπράβο, η κυρία Μαβίλη, πάει ακόµα πιο πέρα. Να µη βάζουν οι χορηγοί το χέρι στην τσέπη για τέτοιες ταινίες).
Αυτά από το Υπουργείο - σκλαβάκι των ρασοφόρων μπίζνεσμεν!!!
Όσο για τα παιδιά στη Ζάκυνθο, αυτή την υποβαθμισμένη περιοχή, πού να βρεθεί τόπος και υποδομές γι' αυτά; Τα λεφτά καταλήγουν στις τσέπες αργόμισθων και αιρετών!!
Παιδια:
"Λεμε να παμε στον Δημαρχο,ΝΑ ΤΟΥ ΠΟΥΜΕ
, να μας διαμορφωσει αυτον τον χωρο,για να μπορουμε να παιζουμε..."
Ταξιτζης(Οι περισσοτεροι απο εμας τους Μεγαλους):
"Εχετε ξαναπαει στον Δημαρχο,να του ζητησετε ΧΑΡΗ?
Τελικα ποσο ΜΑΛΑΚΕΣ,μας εχουν καταντησει?
Kostas,
Παρόλο που δεν διαφωνώ καθόλου με την τοποθέτησή σου, θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν μπορεί κάποιος να με καταντήσει κάτι, αν εγώ δεν θέλω να γίνω έτσι.
Όπως έγραφε και μια αφίσα, "Φταίμε όλοι, φταίμε όλοι, πού 'χει κι ο (κάθε λογής) παπάς περβόλι"!
Συμφωνω,με μια μικρη επισημανση:
Δεν περιμενω και πολλες αντιδρασεις απο την πλειοψηφια...
Εννοω απο εκεινους, που τους μεγαλωσαν με τετοια νοοτροπια η που αναγκαστικα παραιτηθηκαν καθε αντιδρασης,μιας και το συστημα συνθλιβει ουσιαστικα,καθε προσπαθεια αλλαγης του status quo...
H απογοητευση που νιωθει καποιος,οταν προσπαθει για κατι,αλλα δεν βλεπει βηματα προοδου, ειναι ο μεγαλυτερος ανασταλτικος παραγανοντας...
Ασε που μερικες φορες,μας βολευει και εμας αυτο το συστημα....
Δυστυχως φτιαξαμε ενα κρατος ,οπου το αυτονοητο καταντα ,ζητιανια...
Και το χειροτερο ειναι,οτι προσωπικα εγω,δεν βλεπω να αλλαζει τιποτα ουσιαστικο...
Kostas,
Όλα όσα γράφεις με βρίσκουν σύμφωνο, με τη διαφορά ότι δεν μπορούμε να μεταθέτουμε τις ευθύνες μας ως πολίτες στον αποδιοπομπαίο τράγο "κράτος", διότι το "κράτος" είμαστε εμείς, ο καθένας μας και όλοι μας.
Πράγματι, η πορεία της καθημερινότητας μιας κοινωνίας δεν καθορίζεται δια της βίας από μια χούφτα πολιτικούς, αλλά από το μεγάλο σύνολο των μελών της, από τη νοοτροπία τους και τις πρακτικές στους στις καθημερινές τους επαφές και συναλλαγές με τους άλλους.
Εξάλλου, από πού βγαίνουν οι "κακοί" πολιτικοί; Μήπως δεν προέρχονται απευθείας από την κοινωνία μας, δεν ανατράφηκαν όπως όλοι μας με τα ιδανικά της; Το σίγουρο είναι ότι δεν πέφτουν από τον ουρανό.
Από πού παίρνουν οι πολιτικοί την "εντολή" και το "ελεύθερο" να ενεργούν όπως ενεργούν;
Σε μια κοινωνία που οι πολίτες στην πλειονότητά τους δεν ανέχονται την παρανομία, το βόλεμα, τη ρεμούλα, την κατάχρηση, την αδιαφορία, την καταστροφή, την αναξιοκρατία, θα μπορούσαν να υπάρχουν πολιτικοί που να τα επβάλλουν;
Στη δική μας κοινωνία, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Όσα φαύλα ανέφερα είναι το κύριο μέρος της νοοτροπίας μας, και μας οδήγησαν εδώ που είμαστε. Δεν αρκεί εκείνο το θλιβερό κοπάδι πολιτικάντηδων και παπάδων για να μας καταστρέφει και να μας εκμεταλλεύεται, πρέπει κι εμείς να τους έχουμε δώσει την έγκρισή μας με τον τρόπο μας. Εμείς είμαστε οι πολλοί, η πλειονότητα, εμείς καθορίζουμε τις εξελίξεις με τις καθημερινές μας επιλογές (αυτό, βέβαια, παίρνει πολλή ανάλυση).
Κατά συνέπεια, θεωρώ τουλάχιστον ανεύθυνη τη συμπεριφορά του πολίτη που κατηγορεί εύκολα για όλα τους πολιτικούς, τη στιγμή που και ο ίδιος με την παραμικρή ευκαιρία θα παρανομήσει με μεγάλη ευκολία για να ωφεληθεί εις βάρος των άλλων.
Ίσως αυτές οι δυσάρεστες περιστάσεις μας αναγκάσουν να αναλάβουμε περισσότερο τις ευθύνες μας. Ουδέν κακόν αμιγές καλού.
Δημοσίευση σχολίου