Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

Πικρές αλήθειες!

Τι να πεις σε αυτά τα παιδιά;

Post: Kostas

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας,
διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία,
την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία."
Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ.)

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΡΙ ΙΣΟΚΡΑΤΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΙΑ
"Θεωρούσε τα κουραστικά, αφηρημένα επιχειρήματα του Πλάτωνα για τη μεταφυσική, την επιστημολογία και την ανθρώπινη φύση ανεδαφικά. Ήταν πρακτικός, προσγειωμένος άνθρωπος, που επιθυμούσε να επιλύσει άμεσα προβλήματα. Η πραγματικότητα είναι η άμεση ανθρώπινη εμπειρία: «Αυτό που βλέπεις είναι αυτό που παίρνεις». Η μεταφυσική θεώρηση είναι απώλεια χρόνου και ενέργειας. Η γνώση είναι σχετική. Δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για τίποτα. Το μόνο που μπορούμε να έχουμε, είναι καλές απόψεις. Η καλή άποψη είναι εκείνη που βοηθά στην ερμηνεία της ζωής με τρόπο που βοηθά το δρόμο μας μέσα στη ζωή. Οι συσχετίσεις με την έσχατη πραγματικότητα δεν είναι σημαντικές. Ο Ισοκράτης θεωρεί τις αξίες σχετικές, ωστόσο συμφωνεί με τον Πλάτωνα για την προώθηση των παραδοσιακών ελληνικών αξιών. Το κάνει, όμως, για διαφορετικούς λόγους. Πιστεύει ότι οι ελληνικές αξίες είναι χρήσιμες, αλλά όχι κατ’ ανάγκην αληθινές.

Ο Ισοκράτης συνειδητοποίησε ότι το σχετιστικό σύστημα αξιών δεν είχε την αναγκαία ψυχολογική δύναμη για να ελκύσει τους ανθρώπους στον κοινό δεσμό της ενότητας και την αδελφωσύνη που θα σταθεροποιούσε τους δεσμούς μιας κοινωνίας εν αποσυνθέσει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προώθησε ένα πολιτικό ιδανικό που θα μπορούσε να ενώσει το πανελλήνιο και το κατάλληλο πρόσωπο –τον Φίλιππο- που θα μπορούσε να το πραγματώσει. Παράλληλα θεωρούσε, όπως και οι περισσότεροι σύγχρονοί του διανοητές, την εκπαίδευση ως λυτρωτή του κόσμου."

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΙ ΡΗΤΟΡΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΕΚΔΟΧΗ

"Η Δημοκρατια μας αυτοκαταστρεφεται γιατι οι εκλεγμενοι εκπροσωποι του λαου αποδεχονται το δικαιωμα της ελευθεριας και της ισοτητας μονο για το συναφι τους, διοτι εμαθαν τους πολιτες να θεωρουν το δικαιωμα αχρηστο, την ελευθερια ως παρανομια, την ισοτητα στο λογο ως αναιδεια απεναντι στο κρατος και την ευδαιμονια της κοινωνιας ως ουτοπια..."

Απαντωντας στον Ισοκρατη οι κοινωνιες δεν θελουν εκπαιδευση (μπουχτισανε), θελουν γνωση...