Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2008

Οι προειδοποιητικές πινακίδες στην Ε.Ο Κορίνθου - Πατρών...

...είναι μια ευχάριστη έκπληξη γιατί σε κάνουν να πιστεύεις ότι το Κράτος δεν γράφει στα παλιά του τα παπούτσια την ανθρώπινη ζωή και -τουλάχιστον- αφού δεν μπορεί να φτιάξει τους δρόμους, τοποθετεί πινακίδες ενημερώνοντας τους οδηγούς για τους θανάσιμους κινδύνους που παραμονεύουν σε κάθε χιλιόμετρο της καρμανιόλας που λέγεται Εθνική Οδός. Μπούρδες. Το Κράτος σε έχει γραμμένο εκεί που δεν πιάνει μελάνι! Τις πινακίδες τις έχει τοποθετήσει το Ινστιτούτο Οδικής ΑΣφάλειας "Πάνος Μυλωνάς"
«Ο Πάνος κατέβαινε με το αυτοκίνητό του την εθνική οδό από την Αθήνα προς την Πάτρα. Στο 145ο χιλιόμετρο, από απέναντι ερχόταν ένα παλιό Χόντα. Ο οδηγός του έχασε τον έλεγχο και μπήκε στη λωρίδα του Πάνου. Τα αυτοκίνητα συγκρούσθηκαν και το Χόντα τον χτύπησε με τέτοια ταχύτητα, που μετά εκτινάχθηκε σ’ ένα πάρκινγκ, 200 μέτρα πιο κάτω. Ο γιος μου από το χτύπημα πετάχτηκε στο αντίθετο ρεύμα, αλλά μπόρεσε και το μάζεψε το αυτοκίνητο, το σταμάτησε πριν βγει από τον δρόμο. Και όπως το φρέναρε κάθετα στο οδόστρωμα, ήρθε μια μηχανή με τρελή ταχύτητα και έπεσε πάνω του. Και τον σκότωσε».
Αυτή είναι η μέρα που η Βάσω Μυλωνά δεν θα ξεχάσει ποτέ - η μέρα που το παιδί της έφυγε για τη σχολή του στην Πάτρα και δεν γύρισε ποτέ. Τον Μάιο του 2004. Ο γιος της ήταν ο Πάνος Μυλωνάς, που στα 22 του ήταν ο νεότερος διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο WRC, που έκανε μαθήματα οδικής ασφάλειας στους φίλους του, που από παιδί έφτιαχνε μινιατούρες αυτοκινητάκια και πήρε δίπλωμα οδήγησης τη μέρα των γενεθλίων του γιατί δεν άντεχε να περιμένει ούτε μια ώρα παραπάνω πριν πιάσει το τιμόνι. «Μακάρι να αρκούσε το να προσέχεις εσύ πώς οδηγείς». Από τη μέρα που έχασε τον γιο της, αφιέρωσε τη ζωή της στο να κάνει τους άλλους να προσέχουν, «για να γυρίσει ο επόμενος σπίτι του». Είναι η γυναίκα που έστησε από το τίποτα το «Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς» (ΙΟΑΣ) και τώρα πλέον, τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυσή του, την καλούν σε παγκόσμια συνέδρια οδικής ασφάλειας και διοργανώνει καμπάνιες και ημερίδες με μεγάλη απήχηση στην Ευρώπη.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς στην Ελλάδα του σήμερα μόνο οι χαροκαμένοι ευαισθητο-ποιούνται (βλέπε "Χαμόγελο του Παιδιού)το "Κράτος" (δηλ.οι λειτουργοί του) έχουν παχυδερμοποιηθεί τοσο πολύ που ούτε ο θάνατος δεν τους αγγίζει πλέον, μόνο η κονόμα ΤΟΥΣ.