Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Βρέθηκε η σορός του υποπλοίαρχου στο ναυάγιο της Ζακύνθου.

Ανασύρθηκε το μεσημέρι από ιδιώτες δύτες, η σορός του Τούρκου υποπλοιάρχου του φορτηγού πλοίου "Erol Senkaya", που αναποδογύρισε στις 19 Μαΐου, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κυλλήνης και Ζακύνθου. Η σορός μεταφέρθηκε με πλωτό σκάφος του λιμενικού στη Ζάκυνθο. Από το «κουφάρι» του πλοίου, έχει ανασυρθεί νεκρός και ο καπετάνιος του Senkaya, ενώ εξακολουθούν να αγνοούνται δύο μέλη του πληρώματος, ένας ναύτης και ένας λιπαντής. Ρυμουλκό σκάφος έχει απομακρύνει το αναποδογυρισμένο πλοίο από τις ακτές της Ζακύνθου για λόγους ασφαλείας και το έχει οδηγήσει 25 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του νησιού. Το πλοίο είχε αναχωρήσει από τη Ζάκυνθο, μεταφέροντας 2.200 τόνους πυρηνόξυλο- ελαιοπυρήνα και συνολικά επέβαιναν σε αυτό 10 άτομα, εκ των οποίων τα έξι διασώθηκαν.

Bookmark and Share

1 σχόλια:

Unknown είπε...

Την έντονη ανησυχία μας εκφράζουμε οι Οικολόγοι Πράσινοι Ζακύνθου και Ηλείας για την τύχη του τουρκικού φορτηγού πλοίου που μετέφερε 2200 τόνους πυρηνόξυλο και βυθίστηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ζακύνθου και Κυλλήνης.


Μαζί με τις ευχές μας για μια ευτυχή κατάληξη της έρευνας για την ανεύρεση και σωτηρία των τριών αγνοουμένων ναυτικών, η σκέψη μας δεν μπορεί να μην πάει στο ενδεχόμενο ρύπανσης της ευρύτερης περιοχής με δεδομένη μάλιστα την κακοκαιρία και τους σφοδρούς ανέμους που επικρατούν στην περιοχή.


Εκτός από το τοξικό φορτίο μεγάλο κίνδυνο θαλάσσιας ρύπανσης αποτελούν τα καύσιμα αλλά και τα σεντινόνερα(λάδια μηχανών).
Ζητάμε από τις τοπικές αρχές αλλά και από την ασφαλιστική εταιρεία που έχει αναλάβει τη ρυμούλκηση του πλοίου, να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται ώστε να αντιμετωπιστεί εγκαίρως ο κίνδυνος διαρροής τους στο θαλάσσιο περιβάλλον.


Τέτοια περιστατικά θα πρέπει να μας προβληματίσουν ιδιαίτερα, ενόψει μάλιστα της πρόσφατης απόφασης της περιφέρειας Ιονίων Νήσων να προχωρήσει σε υποθαλάσσιες εξορύξεις υδρογονανθράκων και τους κινδύνους που εγκυμονεί το εγχείρημα αυτό για το θαλάσσιο οικοσύστημα του Ιονίου αλλά και για τις προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.